Opatija preplavljena “privatnim plažama”, sumnja se u pogodovanje koncesionarima

Foto: Pixabay

OPATIJA – Gotovo da nema dana, a da nam se netko ne požali na pojedince ili pravne osobe koje svojataju javne pristupe plažama. Većinom je riječ o skrivenim uvalama ili napuštenim otocima, no nismo očekivali da problem s privatnim plažama imaju i u prijestolnici hrvatskog turizma – Opatiji.

Tema je to koju je jučer aktualizirao županijski vijećnik iz Akcije mladih Robert Kurelić, prozivajući na konferenciji za novinare upravu hotela Royal zbog zaključanog ulaza na plažu, prenosi Novi list. Kaže da javnost nema otvoren i jasan pristup plaži.

Kurelić naglašava kako je hotel Royal dobio koncesiju nad pomorskim dobrom bez mogućnosti ograđivanja i naplate ulaza na plažu, ali su svejedno postavili portune.

– Vidjeli smo primjer u Dalmaciji, za koju tvrdimo da je tamo manje sređeno stanje. Oni su u Splitu izbacili web stranicu gdje su sve koncesije potpisane, kartografski prikazane. U Dubrovniku kada je bilo problema na plaži župan je izašao na tiskovnu i rekao kako naše ljude nitko neće tjerati s plaže. Ja nikad nisam čuo župana Komadinu da je izašao pred medije i rekao da upozorava sve koncesionare da će im oduzet koncesiju, ako budu tjerali građane sa plaže ili im ograničavali pristup ili kršili koncesiju – istaknuo je Kurelić te pozvao županiju da nešto poduzme.

Predsjednica gradskog Vijeća Opatije iz Akcije mladih Neva Slani upozorava na praksu koja je, doduše, već postala uobičajena ako ne želite da javnost bude pravovremeno informirana. A to je pokretanje javnog savjetovanja u vrijeme godišnjih odmora. To se, upozorava, dogodilo i ovog kolovoza s nacrtom prijedloga plana davanja koncesija na pomorskom dobru za 2022. godinu za područje Primorsko-goranske županije.

Navodi kako su u tom prijedlogu plana i dvije lokacije vezane za Opatiju – jedna je obnova koncesije, a druga je nova pozicija za koncesiju. Ističe da je nova pozicija za davanje prostora u koncesiju uvrštena na traženje investitora, u ovom slučaju hotela Adriatic, a koji je izgubio na natječaju za dvije koncesije koje su bile ne tako davno raspisane za dvije obližnje kupališne površine.

Upravo zato, namjera je oformiti novu, treću kupališnu zonu na istom potezu (u blizini kupališta hotela Domino) za koju je prijedlog da se da u koncesiju.

Vijećnici tvrde da ni Grad Opatija nije bio upoznat da se ta plažna površina namjerava dati u koncesiju, a tek kada je to uočila predsjednica Vijeća otkrili su i da to nije u skladu sa s urbanističkim planom.

 

K.B.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Riječki Hilton o ograđenoj Kostabeli: “To je privatna plaža!” Ministarstvo: “Ne, to nije privatna plaža!”

EKSKLUZIVNO DONOSIMO Samo ovih 18 plaža u Hrvatskoj imaju koncesije s mogućnošću ograđivanja i/ili naplate ulaza!