1 min. čitanja

Više od 500 migranata stiglo na talijanski otok Lampedusu

Više od 500 migranata stiglo na talijanski otok Lampedusu
Foto: Flavio Gasperini / SOS Mediterranee

Više od 500 migranata stiglo je u subotu na talijanski otok Lampedusu, što je gradonačelnik Toto Martello nazvao “jednim od najvećih iskrcavanja u posljednje vrijeme”.

Talijanski ophodni brodovi otkrili su i spasili 539 migranata koji su bespomoćno plutali Sredozemnim morem u pretrpanom ribarskom čamcu, samo 15 kilometara od obale Lampeduse, izvijestila je novinska agencija ANSA i drugi mediji pozivajući se na talijanske vlasti.

Prema prvim informacijama, među migrantima su bile najmanje tri žene i 29 maloljetnika bez pratnje. Spašeni su uglavnom došli iz zemalja sjeverne i zapadne Afrike, te Bangladeša i Sirije, prenosi N1.

U početnom prihvatnom centru na Lampedusi, koji ima kapacitet 250 osoba, sada je znatno više od 1200 migranata, navode mediji.

Samo je u utorak 507 migranata stiglo na otok na više od 20 brodova u razdoblju od 24 sata.

Prema podacima UN-a, ove je godine u središnjem Mediteranu umrlo oko 1040 migranata.

Talijansko Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je više od 37.000 migranata brodom stiglo na talijansko tlo od početka siječnja, što je više nego dvostruko u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pitanje prihvata migranata stalni je izvor sukoba u talijanskoj političkoj areni iz koje se poziva i druge države EU -a da prihvate dio migranata i omoguće njihovu pravedniju raspodjelu.

– Otok Lampedusa još je jednom u situaciji da sam preuzme teret humanitarnog prihvata – požalio se Toto Martello u subotu, dodajući kako svijet ne bi trebao biti fokusiran samo na Afganistan.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PREVRNUO SE ČAMAC S MIGRANTIMA Strahuje se da se utopilo više od 40 ljudi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.