Otkriven fosil nove vrste kita s 4 noge i s glavom egipatskog boga mrtvih

Foto: Robert W. Boessenecke

Znanstvenici su u Egiptu identificirali su novu vrstu četveronožnog kita koja je živjela prije oko 43 milijuna godina. Fosil vodozemca Phiomicetus anubis izvorno je otkriven u egipatskoj zapadnoj pustinji.

Njegova lubanja podsjeća na Anubisa, staroegipatskog boga mrtvih s glavom šakala po kojem je i dobila ime, prenosi BBC.

Preci modernih kitova razvili su se od sisavaca sličnih jelenima koji su živjeli na kopnu tijekom 10 milijuna godina.

S težinom od približno 600 kg i duljinom od tri metra, Phiomicetus anubis imao je snažne čeljusti za hvatanje plijena, prema studiji koju je u srijedu objavio Zbornik radova Kraljevskog društva ovaj kit je mogao hodati po kopnu i plivati ​​u vodi.

Iako je područje gdje je pronađen djelomičan kostur ove životinje sada pustinja, nekada je bilo prekriveno morem i bogat je izvor fosila.

– Phiomicetus anubis ključna je nova vrsta kitova i kritično otkriće za egipatsku i afričku paleontologiju – rekao je vodeći autor studije Abdullah Gohar za novinsku agenciju Reuters.

Iako ovo nije prvi put da je pronađen fosil kita s nogama, vjeruje se da je Phiomicetus anubis najstarija vrsta kita koji može živjeti u vodi i na kopnu, otkriven u Africi.

Smatra se da su se prvi kitovi razvili u južnoj Aziji prije otprilike 50 milijuna godina. Tim paleontologa u Peruu 2011. godine otkrio je fosil kita s 4 godine star 43 milijuna godina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KAD SU DINOSAURI HODALI ISTROM: Njihovi fosili proglašeni zaštićenim dijelom prirode

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE FOSILA Morski pas star 150 milijuna godina bio je jedan od najvećih u svom vremenu