2 min. čitanja

Ženke hobotnica bacaju mulj i školjke na mužjake koji ih gnjave

Ženke hobotnica bacaju mulj i školjke na mužjake koji ih gnjave
Foto: Wikimedia

Prema analizi snimaka hobotnica s obale Australije koje bacaju školjke i mulj, stručnjaci su otkrili da one namjerno ciljaju – i često pogađaju – druge jedinke. U većini slučajeva su ženke te koje bacaju razne stvari, i to na mužjake koji ih uznemiravaju.

Peter Godfrey-Smith sa Sveučilišta u Sydneyju i njegovi kolege snimili su 2015. nekoliko uobičajenih hobotnica za područje Sidneyja (Octopus tetricus) u međusobnoj interakciji. Kamere su zabilježile tučnjave, parenje i neobično ponašanje koje bi se najbolje moglo opisati kao – bacanje predmeta, prenosi Index.

Hobotnice su naime držale mulj, alge ili predmete poput školjaka ispod tijela u svojim pipcima, a zatim ih izbacile na udaljenost od nekoliko dužina svog tijela.

Već je od prije poznato da su tako nešto radile kako bi odbacile ostatke hrane ili iskopale rupe, ali na snimkama je bilo zabilježeno kako one tim objektima pogađaju druge hobotnice.

Mužjaci su se pokušali sagnuti

Kada je Godfrey-Smith vidio ovakvo ponašanje 2015., nije bio siguran radi li se o namjernom gađanju ili slučajnom bacanju predmeta uokolo.

Nakon daljnje analize i snimanja drugih materijala, stručnjaci su otkrili kako postoji razlika između bacanja kojim se ciljaju druge hobotnice i onog koje se koristi za čišćenje brloga, što ukazuje na to da hobotnice doista namjerno ciljaju druge jedinke.

Na primjer, ženka hobotnice je 2016. bacila 10 puta mulj na mužjaka iz obližnje jazbine koji se pokušavao pariti s njom. U pet navrata ga je i pogodila.

– Taj slijed me je uvjerio da se radilo o namjeri – rekao je Godfrey-Smith, a prenosi New Scientist.

U četiri slučaja mužjak se pokušao “sagnuti” iako nije uvijek uspijevao. U dva je slučaja predvidio da će ženka na njega nešto baciti po njenim pokretima i pokušao izbjeći nadolazeći mulj.

HOBOTNICA – 14 činjenica koje niste znali o ovom čudesnom glavonošcu

“To ukazuje na neku vrstu ciljanja”

Kada su ciljale druge jedinke, hobotnice su češće bacale mulj nego školjke i njihov zamah je bio jači. Dodatno, prilikom gradnje jazbine hobotnice su gotovo uvijek bacale mulj s prednja dva kraka. Međutim, kad su bacale na druge, ponekad su stvarale nagib između prvog i drugog pipka, s lijeve ili desne strane.

– To ukazuje na neku vrstu ciljanja – smatra Godfrey-Smith.

Jednom su prilikom stručnjaci vidjeli da je hobotnica bacila na drugu jedinku školjku i pogodila je.

Iako neke divlje životinje bacaju stvari ili tjeraju druge životinje, za samo nekolicinu njih je poznato, uključujući čimpanze, da gađaju pripadnike vlastite vrste.

Istraživanje naziva In the Line of Fire: Debris Throwing by Wild Octopuses objavljeno je u pregledniku bioRxiv.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Moj učitelj, hobotnica – Jedan od najgledanijih dokumentaraca godine
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.