Airtractor gasi požar kod Posedarja, helikopter Mi-8 angažiran na požarištu na Braču

Foto: Vatrogasci - Oni su naši Heroji / Facebook

Jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u utorak, 07. rujna 2021. na gašenju požara na području Posedarja u Zadarskoj županiji.

Također, jedan helikopter Mi-8 angažiran je na požarištu u uvali Stiniva na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Foto: HRZ i PZO/ F. Petrinjak

Od početka II. faze Protupožarne sezone, od 21. lipnja do 7. rujna 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 95 požara i to: 36 u Šibenskoj-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 22 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj i po jedan u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 60 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Tijekom gašenja požara i protupožarnog izviđanja izvršeno je 4.643 letova, pri čemu je ostvareno 729:30:00 sati naleta i izbačeno 21.836 tona vode.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je 14 puta i ostvario 14 letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom „ORBITER 3“ u trajanju 31.27 sati u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GORI NA BRAČU Izbio požar kod Sutivana