1 min. čitanja

VIDEO Veličanstveni pogled s najdužeg visećeg mosta na svijetu

VIDEO Veličanstveni pogled s najdužeg visećeg mosta na svijetu
Foto: Raillynews.com

Most Canakkale 1915. spajat će Europu i Aziju, a u ožujku iduće godine kada bude službeno otvoren biti će najduži viseći most na svijetu.

Ovo građevinsko čudo impresivnih dimenzija premošćuje tjesnac Dardaneli te će biti dio 321 kilometra duge autoceste koja će povezivati Istočnu Traciju i Anatoliju. S ukupnom dužinom od 3,5 kilometra, visinom od 318 metara te rasponom između dva pilona od 2023 metra, Canakkale 1915. biti će najduži viseći most na svijetu. Tu titulu dosad je držao most Akashi Kaikyo u Japanu,, koji je za 32 metra kraći od turske grdosije.

Most je nazvan po istoimenoj pokrajini na sjeverozapadu Turske u kojoj se i nalazi, ali i prema godini u kojoj se održala važna bitka kod Galipolja.

Službeno otvorenje mosta predviđeno je za 18. ožujka 2022. godine, točno pet godina nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan postavio kamen temeljac.

Most vrijedan 3 milijarde dolara, u koji je ugrađeno 128 tisuća tona čelika, biti će jedno od najvažnijih kopnenih transportnih pravaca između Azije i Europe.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.