VIDEO Veličanstveni pogled s najdužeg visećeg mosta na svijetu

Foto: Raillynews.com

Most Canakkale 1915. spajat će Europu i Aziju, a u ožujku iduće godine kada bude službeno otvoren biti će najduži viseći most na svijetu. 

Ovo građevinsko čudo impresivnih dimenzija premošćuje tjesnac Dardaneli te će biti dio 321 kilometra duge autoceste koja će povezivati Istočnu Traciju i Anatoliju. S ukupnom dužinom od 3,5 kilometra, visinom od 318 metara te rasponom između dva pilona od 2023 metra, Canakkale 1915. biti će najduži viseći most na svijetu. Tu titulu dosad je držao most Akashi Kaikyo u Japanu,, koji je za 32 metra kraći od turske grdosije.

Most je nazvan po istoimenoj pokrajini na sjeverozapadu Turske u kojoj se i nalazi, ali i prema godini u kojoj se održala važna bitka kod Galipolja. 

Službeno otvorenje mosta predviđeno je za 18. ožujka 2022. godine, točno pet godina nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan postavio kamen temeljac.

Most vrijedan 3 milijarde dolara, u koji je ugrađeno 128 tisuća tona čelika, biti će jedno od najvažnijih kopnenih transportnih pravaca između Azije i Europe.

 

K.B.