Rovinj proslavio Dan grada uz sajam tradicijskih obrta i festival vina na rivi

Foto: Grad Rovinj

ROVINJ – Dan grada Rovinja i njegove zaštitnice, svete Eufemije, i ove je godine oplemenio nezaobilazan sajam tradicijskih obrta koji se prostirao duž rovinjske rive, a na Mali mol se ponovno vratio rovinjski festival vina.

Sajam obrta su posjetili brojni građani Rovinja, ali i njegovi gosti, koji su imali priliku kupovati od domaćih proizvođača.

Brojni su građani i turisti ovaj važan dan obilježili odlaskom u Muzej Grada Rovinja-Rovigno, koji je, ukrasivši balkon, i ove godine nastavio oživljavati ovu tradiciju.

Uz postojeće izložbe, „Zambratija“ o prapovijesnom šivanom brodu iz sredine 5. stoljeća, „Veliki Piruzi“ o rimskom brodolom na hridi kod Rovinja, „Brodolom Mijoka“ koji je razotkrio tajnu mletačke galije i pirata s početka 17. st., te „Baron Gautsch“ koja je predstavila predmete s parobroda austrijskog Lloyda koji je, kao prva žrtva 1. svjetskog rata, potonuo blizu Rovinja, upravo je danas otvorena i posljednja izložba, „Potonuli brodovi/Navi affondate“, koja je zaokružila priču istoimenog ciklusa.

Foto: Grad Rovinj

Otvorenje je publika mogla pratiti uživo putem Facebook stranice Muzeja, gdje se video i dalje nalazi za sve one koji ga žele pogledati.

Nakon što je prošle godine festival vina zbog epidemiološke situacije izostao, ove godine ona predstavlja prvo događanje zabavnog karaktera za koje su bile potrebne covid potvrde, te se kao takva pokazala izuzetno uspješnom.

Tako su, već tradicionalno u organizaciji Udruge „Agrorovinj“, posjetitelji imali priliku kušati vina najboljih rovinjskih vinara.

Upravo je promoviranje istarskih vina, s naglaskom na autohtone sorte, cilj ovog festivala, a u ponudi su se mogla pronaći čak i ekološka, te biodinamična vina.

Ove godine manifestacija je dodatno obogaćena prvim Ljetnim festivalom istarske supe, pa su tako svi zainteresirani mogli vidjeti kako se radi istarska supa, a mogli su je i degustirati.

D.G.