1 min. čitanja

RIJEŠIMO SE ŠLJAKE Mještani Dugog Rata u nedjelju idu u prosvjed za čisti zrak

RIJEŠIMO SE ŠLJAKE Mještani Dugog Rata u nedjelju idu u prosvjed za čisti zrak
Foto: Televizija Dugi Rat / Youtube / Screenshot

DUGI RAT – Sve ima svoje granice pa tako i strpljenje građana Dugog Rata, koji godinama mole nadležne institucije da saniraju golemo brdo troske uz samu morsku obalu, za koje su uvjereni da je glavni krivac porasta kancerogenih bolesti među mještanima.

Ova ekološka bomba nalazi se na zemljištu koje je nakon propasti tvornice ferolegura „Dalmacija” prodano stranom investitoru, koji je spomenuto kancerogeno brdo trebao i morao sanirati. Umjesto toga, novi investitor trosku je prodavao i tako otezao s planovima obnove zemljišta bivše tvornice, na kojoj su obećavali turističke sadržaje i marinu.

Ljutiti mještani prosvjedom žele ponovno upozoriti državu da ne prodaje ostatak zemljišta bivše tvornice sumnjivom investitoru koji je opasnim tvarima već zagadio ne samo prostor na kojem se nalazila tvornica, već i cijelo mjesto, a samim time ugrozio je zdravlje stanovništva.

Građani upozoravaju da tvrtka Projekt Uvala već 10 godina ignorira zahtjeve države za sanacijom zemljišta, okrećući glavu od činjenice da lokalno stanovništvo naveliko obolijeva od karcinoma.

Scena kao iz filma Erin Brokovich dogodila se prije nekoliko tjedana na panel raspravi na kojoj su investitori pokušavali uvjeriti lokalno stanovništvo u nešto u što očito ni sami ne vjeruju. Kada im je ponuđena voda s troskom uzetom sa spornog zemljišta, investitori su se zgrozili.

Mještanima nije preostalo ništa drugo nego prosvjed simboličnog naziva – Riješimo se šljake, a koji će se održati u nedjelju, 26. rujna s početkom u 12 sati na ulazu u staru tvornicu ferolegura „Dalmacija”.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.