NOVA TURISTIČKA PONUDA Grad Zadar kreće u obnovu bunkera na Vidikovcu

Foto: Andrea Tank/Facebook/Lost Places Kroatien

ZADAR – Grad Zadar objavio je natječaj za obnovu zapuštenog talijanskog bunkera na Vidikovcu, koji bi nakon rekonstrukcije trebao postati multimedijalni prezentacijsko-izložbeni prostor koji će ujedno biti polazišna točka za nove turističke ture po gradu. 

Bunker na Vidikovcu prvi je takav objekt koji će biti obnovljen u sklopu velikog europskog projekta “REVIVAL”, a u kojem uz Sveučilište u Zadru, sudjeluju gradovi Zadar, Rijeka i Split te talijanski gradovi Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro.

Foto: Bunker u Zadru/Facebook/Andrea Tank

Bunkeri su izvanredni primjeri industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture 20. stoljeća, koji će nakon obnove biti dio međunarodne kulturne rute objedinjene sloganom  „Oživimo ih ponovo“. Samo u Zadru postoji više od 250 bunkera koji pričaju uzbudljivu priču o bogatoj povijesti grada – ima ih iz doba antike, srednjeg vijeka do prve polovice 20. stoljeća.

Njihovom obnovom bunkeri će postati dostupni i sigurni za sve zaljubljenike u povijest i arhitekturu, a svojim ekonomskim i kulturnim potencijalom dodatno će obogatiti turističku ponudu Zadra. Obnova zadarskog bunkera trebala bi stajati oko 425 tisuća kuna bez PDV-a.

Projekt “Oživimo ih ponovo” startao je 1. siječnja 2019., a završetak se očekuje krajem ove godine.

K.B.

 

PROČITAJTE JOŠ:

NOVI PROJEKT U ZADRU Buggy vozilima preko bunkera