2 min. čitanja

Hvarani slave blagdan sv. Stjepana, zaštitnika grada Hvara i hvarske biskupije

Hvarani slave blagdan sv. Stjepana, zaštitnika grada Hvara i hvarske biskupije
Foto: Grad Hvar

HVAR – Proslava Dana grada Hvara i blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada Hvara i hvarske biskupije, kojega Hvarani slave 2. listopada, održat će se od 28. rujna do 10. listopada.

Program započinje današnjim predavanjem višeg kustosa Marinka Petrića „Jakov Miličić – kipar u liječničkoj kuti“, povodom nedavne objave knjige o životu i djelu ovog hvarsko-bruško-splitskog liječnika, umjetnika i dobrotvora. Predavanje će se održati u Arsenalu u 20 sati, u organizaciji Grada Hvara, Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Split i Muzeja hvarske baštine.

Niz ovoljetnih izložbi hvarskih autora u galeriji Arsenal bit će zaokružen otvaranjem izložbe „Retrospektiva – 20 godina“ književnice i umjetnice Maje Jelušić u srijedu, 29. rujna, također u organizaciji Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine.

Tijekom slavljeničkog tjedna Grad Hvar je domaćin i prve konferencije posvećene korištenju sunčeve energije „Dani sunca“ koja će se održavati 30. rujna i 1. listopada u Arsenalu i hotelu Amfora, u organizaciji Obnovljivih izvora energije i Pokreta otoka. Ključni dionici energetske tranzicije u Hrvatskoj na „otoku sunca“ će, kroz zajedničku raspravu, istražiti mogućnosti učinkovitijeg korištenja Sunčeve energije i snažnijeg razvoja projekata, što je temelj održivog razvoja otoka u budućnosti.

Uoči Dana grada, u petak, 1. listopada, Gradsko vijeće Grada Hvara održat će svečanu sjednicu u Arsenalu s početkom u 11 i 30 sati, a istoga dana u katedrali sv. Stjepana upriličit će se svečanost otvorenja blagdana, uz I. Večernju i prigodan program.

Na sam blagdan sv. Stjepana, 2. listopada, u 10 sati u katedrali bit će održana svečana sv. misa s procesijom. Euharistijsko slavlje predvodit će mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

U koncertnom dijelu programa, koji će se održavati na Ljetnoj pozornici Veneranda, u petak, 1. listopada, nastupit će jedan od najboljih tamburaških sastava u regiji, Tamburaški sastav Dobreč iz slovenskog Črnomelja, a u nedjelju, 3. listopada na Venerandi će nastupiti naš proslavljeni tenor Marko Škugor. U subotu, 9. listopada Veneranda će ugostiti jednog od najboljih svjetskih izvođača loop-a i beatboxa: u organizaciji Glazbenog studija Hvar Endru će nastupiti u pratnji pijanista i hip-hopera Jena Hovorke.

Sedmog dana listopada, na 450. obljetnicu povijesne bitke kod Lepanta, započet će 11. Fešta forske pulene, smotra tradicijskih brodova Dalmacije u organizaciji udruge Hvar Metropola mora, koja će u suradnji s Dječjim vrtićem „Vanđela Božitković“ i Osnovnom školom Hvar te tradicionalnim Balom jedara 9. listopada u hvarskoj luci oživjeti slavna vremena naše bogate pomorske prošlosti.

Drugi vikend u listopadu posvećen je ekološkim akcijama u organizaciji Grada Hvara i Gradskog društva Crvenog križa Hvar u suradnji s gradskom tvrtkom Komunalno Hvar: Zelenoj čistki i uređenju parka Šumica pridružit će se učenici OŠ Hvar, dok će Plava čistka s roniocima Ronilačkog kluba Aqualis iz Hvara rezultirati čišćim podmorjem hvarskog akvatorija.

Iako će se zbog pandemijskih ograničenja program održati u znatno skromnijem obliku, Hvarani će nizom događanja proslaviti blagdan zaštitnika grada i hvarske biskupije. Nakon nedavnog završetka 60. Hvarskih ljetnih priredbi, programom proslave obogatit će se kulturna ponuda uspješne turističke sezone koja u Hvaru još uvijek traje.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.