1 min. čitanja

Poremećaji u pomorskom opskrbnom lancu nastavit će se i u 2022.

Poremećaji u pomorskom opskrbnom lancu nastavit će se i u 2022.
Foto: Gužva u luci u LA-u/Port of Los Angeles

Svi veliki igrači u pomorskoj industriji slažu se u jednom – rješenja za poremećaje u lancu opskrbe nisu na vidiku, a zastoji i kašnjenja u opskrbnom lancu nastavit će se i u idućoj godini. To bi vrlo izgledno moglo uzrokovati dodatno smanjenje zaliha, nove nestašice, ali i  daljnje povećanje cijena vozarina, koje su već sad dosegle svoj maksimum.

Iz jednog od najvećih svjetskih prijevoznika, danskog Maerska, savjetuju kupcima da svoje opskrbne lance planiraju unaprijed, osobito pred nadolazeće blagdane. Očekuju da će se izvozna potražnja iz Azije povećavati do kraja godine, osobito u SAD-u i Europi, gdje su razine zaliha na rekordno niskoj razini zbog velike potražnje.

Da je tome tako pokazuje stanje u južnokalifornijskim lukama, ispred kojih se nagurao rekorordan broj opskrbnih brodova koji čekaju svoj red na ulazak i isporuku robe. Brodovi se u luke puštaju doslovce na kapaljku, a ispred nekih lokacija poput Long Beacha nagurano je i do 100 brodova.  Najteže pogođena transportna ruta je ona između Kine i Europe, gdje su kašnjenja u opskrbi i do 30 dana. Ništa bolje ne stoji ni ruta između Kine i zapadne obale SAD-a, gdje se u prosjeku s isporukama kasni do 22 dana.

Brzih rješenja nema, poručuju veliki prijevoznici, navodeći da bi kašnjenja u opskrbnom lancu mogla potrajati godinama.

Prema najnovijoj analizi kompanije Project44, podatkovne platforme koja daje pregled lanca opskrbe u stvarnom vremenu, pomorske kratkoročne ugovorene stope i dalje rastu – u odnosu na prethodnu godinu porasle su za više od 100%, piše The Maritime Executive.

To bi se, pak, upozoravaju opet moglo reflektirati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo jer su pošiljatelji ti koji su prisiljeni pokriti sve veća poskupljenja.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.