1 min. čitanja

VIDEO Pogledajte kako more, valovi i pijesak mogu pomoći u apsorpciji CO2 iz atmosfere

VIDEO Pogledajte kako more, valovi i pijesak mogu pomoći u apsorpciji CO2 iz atmosfere
Foto: Pixabay/Ilustracija

Znanstvena zajednica diljem planeta neprestano istražuje jednostavne i efikasne načine kako smanjiti količinu stakleničkih plinova na Zemlji, zbog kojih smo izloženi sve ekstremnijim vremenskim uvjetima. Dio znanstvenika otkrio je kako ubrzati prirodan proces pretvaranja CO2 iz atmosfere u vapnenac. I to uz pomoć mora, valova i zelenog minerala – olivina.

Riječ je o startup projektu Vestas, čiji znanstvenici su dokučili kako atmosferski CO2 pretvoriti u vapnenac u kratkom vremenu, bez da se remeti prirodna ravnoteža okoliša. Zvuči kao znanstvena fantastika, no u pitanju je proces geolozima poznatiji kao karbonatno-silikatni ciklus u kojem mineral olivin reagira s CO2 pri čemu nastaje bikarbonat.

Morski organizmi poput koralja i školjkaša kombiniraju bikarbonat s kalcijem kako bi stvorili kalcijev karbonat za oklop i kostur. Ovi organizmi nakon uginuća talože se u morskom sedimentu, gdje ostaje zarobljen i ugljik koji se prirodnim procesom pretvara u vapnenac – ali nakon milijun godina.

Ovaj proces odvija se i danas te se procjenjuje da se na taj način godišnje iz atmosfere apsorbira oko milijardu tona CO2, odnosno oko 3% ukupne ljudske emisije.

Budući da ta količina nije ni približno dovoljna za uspješnu borbu protiv klimatskih promjena nastalih ljudskih djelovanjem, projekt Vestas nastoji taj proces ubrzati. Plan je usitniti zeleni mineral olivin, raširiti ga po obali i dalje prepustiti energiji mora da odradi svoje, odnosno valovima da prirodnim procesima stvore smjesu koja će diljem morske obale prikupljati atmosferski ugljik. Znanstvenici su uvjereni da bi se zahvaljujući ovom projektu godišnje iz atmosfere moglo apsorbirati dodatnih milijardu tona CO2.

S druge pak strane, tvrde da će nasipavanje dodatne količine minerala olivina po plažama spriječiti eroziju obale.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.