1 min. čitanja

PANIKA U KALIFORNIJI Iz oštećenog naftovoda u more iscurilo više od 100 tisuća litara nafte

PANIKA U KALIFORNIJI Iz oštećenog naftovoda u more iscurilo više od 100 tisuća litara nafte
Foto: Screenshot/Youtube/ABC News

Ekološka katastrofa zadesila je kalifornijsku obalu. Zbog izljevanja nafte u blizini okruga Orange, onečišćeno je područje veličine 33 četvorna kilometra. Nafta je iscurila iz dotrajalog podmorskog cjevovoda, koji povezuje obližnju naftnu platformu Elly s kopnom.

Naftna mrlja već je stigla do plaža okruga Orange, izvijestila je američka obalna straža koja je prvu dojavu o naftnoj mrlji zaprimila u subotu ujutro. Mrlja je uočena u blizini obale Newport Beacha.

Širenje naftne mrlje kontrolira se i iz zraka, zbog čega je jučer otkazan vojni zračni sajam koji se trebao održati u okrugu Orange. Lokalne vlasti tvrde da je nafta procurila iz podmorskog cjevovoda koji je spojen sa starijom naftnom platformom Elly, koja se nalazi u obližnjem naftnom polju Beta, a kojom upravlja neovisna naftna kompanija Amplify Energy Corporation, prenosi ABC News.

Iz oštećenog cjevovoda iscurilo je oko 125 tisuća litara sirove nafte. Dio oštećenja je saniran, no iz pukotine i dalje curi nafta. Iako su postavljene ekološke barijere protiv širenja zagađenja, štete se već vide na okolišu. Osim prizora ptica prekrivenih naftom, toksična crna mrlja već je prodrla u močvarno područje Talbert iza plaže Huntington.

Vlasti očekuju da će izlivena nafta onečistiti obalu u duljini od 12 kilometara pa je lokalno stanovništvo upozoreno da se drži podalje od zahvaćenih područja te da čišćenje prepuste stručnim službama. Pozvani su i ribari da izbjegavaju područje na kojem je primjećena naftna mrlja.

Iz mora je dosad izvađeno nešto više od 4500 litara razlivene nafte, a u akciji čišćenja, između ostalih, sudjeluje i 9 specijaliziranih brodova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.