1 min. čitanja

Jedrilicom pokušali prokrijumčariti Albance u Veliku Britaniju

Jedrilicom pokušali prokrijumčariti Albance u Veliku Britaniju
Foto: Pixabay/Ilustracija

Nizozemska policija uhitila je uz obale Sjevernog mora dvojicu ukrajinskih kapetana koji su jedrilicom pokušali u Veliku Britaniju prokrijumčariti 11 migranata iz Albanije.

Jedrilica je bila na putu za Veliku Britaniju kada je zaustavljena u Sjevernom moru i odvezena do nizozemskog obalnog grada Ouddorpa. Glasnogovornik nizozemske policije izjavio je kako je zbog sumnje u krijumčarenje ljudi, u posljednje vrijeme kod nizozemske obale zaustavljeno već nekoliko brodova s migrantima koji su bili na putu za Veliku Britaniju, prenosi portal Fleetmon.com.

Donedavno su se za trgovinu/krijumčarenje ljudi uglavnom koristili kontejnerski brodovi koji plove od Rotterdama, Ijmuidena ili Hoek van Hollanda do Velike Britanije. No u posljednje vrijeme krijumčari najčešće koriste mala plovila kako ne bi privlačila pozornost patrolnih brodova.

U srpnju ove godine britanske službe su u blizini jugoistočne obale Engleske presrele čak 9 brodova s najmanje 50 migranata, što je više nego u cijeloj 2019. i 2020. godini. Istražitelji tvrde da raste broj organiziranih skupina krijumčara koji su od ovoga napravili pravi biznis i koji, da bi izbjegli obalne patrole i što više zaradili, migrante u Veliku Britaniju prevoze duljim putem, duž sjevernoeuropske obale.

Za mjesto na brodu plaća se i do 5800 dolara po osobi, a krijumčari po jednom prijevozu mogu zaraditi i do 250 tisuća eura. Britanske vlasti tvrde da je na taj način u Veliku Britaniju, samo tijekom ove godine, ilegalno ušlo oko 10 tisuća ljudi, što je rekord čak i za britanski otok.

Kako bi suzbili ilegalne prelaske brodom iz Europe u Veliku Britaniju, francuska vlada ograničila je prodaju dizela i benzina u malim kontejnerima u regiji Calais. Samo ove godine spriječili su više od 7500 tisuća migranata da ilegalno prijeđu u Veliku Britaniju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.