UPOZNAJTE MORSKOG ZMAJA Spoj hidroglisera, aviona i broda koji će “ploviti” pri brzini od 300 km/h

Foto: Regent Craft

Zbog globalne potrebe za smanjenjem emisije stakleničkih plinova, diljem svijeta traže se visoko tehnološka rješenja za prijevoz putnika, koja neće zagađivati okoliš, a koja će ujedno imati niske troškove održavanja. Jedno takvo rješenje osmislila je start up kompanija iz Bostona, koja je već u procesu klasifikacije svog neobičnog proizvoda. Svoj izum nazvali su – Morski zmaj. 

Ovo plovilo budućnosti spoj je hidroglisera, aviona i broda. Razvila ga je bostonska start up tvrtka Regent Craft, koristeći koncepcijska rješenja ruskih i njemačkih inženjera iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Iz tvrtke su izvijestili javnost kako je upravo dovršena prva faza procjene rizika nove tehnologije pri Verifikacijskom uredu za pomorsku tehnologiju. Cilj je klasificirati plovilo koje kombinira dizajn aviona i hidroglisera, a u suštini je brod koji bi trebao prevoziti najviše 12 putnika.

Iz start up tvrtke očekuju da će cjelokupan proces odobrenja nove vrste komercijalnog plovila biti odobren već iduće godine, nakon čega mogu krenuti u serijsku proizvodnju.

Morski zmaj uključuje najnovija tehnološka dostignuća u pomorskom i zračnom prometu te će omogućiti brz, jeftin i održiv prijevoz putnika između obalnih gradova. Plovit će nekoliko metara iznad morske površine što će mu dati veću brzinu od klasičnih glisera, uz niske operativne troškove. Pogon će mu davati baterija uz maksimalan domet od 290 kilometara pri brzini od nevjerojatnih 300 km/h.

Za Morskog zmaja već je zainteresirana britanska kompanija Brittany Ferry, koja plovi preko la Manchea.