2 min. čitanja

Jesu li stanovnici otoka Paga Dalmatinci ili Primorci?

Jesu li stanovnici otoka Paga Dalmatinci ili Primorci?
Foto: Boris Kačan

PAG – Otok Pag, stoljećima razvučen dijelom unutar Dalmacije, a dijelom unutar Hrvatskog primorja, ima problem s prostornim identitetom, a otočani, zbog toga, imaju problem s osjećajem regionalne pripadnosti. Na otoku Pagu postoji izražena dvojnost, jer dio otočana se izjašnjava kao Dalmatinci, a drugi dio kao Primorci. Međutim, do kraja 80.-tih godina 20. stoljeća gotovo svi otočani su se smatrali Primorcima.

U to vrijeme otok Pag je bio dio Zajednice općina Rijeka i administrativno i gospodarski je bio snažno povezan s Rijekom. No, s vremenom se to promijenilo. Pred popis stanovništva 2011. godine, prof. Branimir Vukosav i prof. Lena Mirošević s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru proveli su na otoku Pagu istraživanje s ciljem utvrđivanja osjećaja regionalne pripadnosti stanovnika otoka Paga. U anketi koju su proveli, otočani su se mogli izjasniti kao Dalmatinac ili kao Primorac ili nešto treće, po vlastitoj želji i osjećaju. Većina stanovnika Grada Paga izjasnila se kao Dalmatinci, javlja Radio Pag.

Međutim, i na području Grada Novalje većina stanovnika se izjasnila Dalmatincima. Prema tom istraživanju, 68 % stanovnika Grada Paga i Grada Novalje izjasnilo se kao Dalmatinci, a 32 % kao Primorci ili nešto treće. To ukazuje kako i dalje na otoku Pagu postoji problem s regionalnim identitetom.

Foto: Boris Kačan

Prema Hrvatskoj enciklopediji, otok Pag u cijelosti pripada Dalmaciji. Naime, prema tom izvoru, sjeverna granica Dalmacije s Hrvatskim primorjem uključuje dio podvelebitskoga primorja južno od Tribnja i otok Pag, a granica Hrvatskog primorja na jugu je kod naselja Tribanj-Krušćica, zaselak Mandalina.

Tu završava Hrvatsko primorje i počinje Dalmacija. Po tome je, dakle, cijeli otok Pag Dalmacija. No, svi otočani se, očito, ne smatraju Dalmatincima. Je li se što promijenilo u stavu otočana prema vlastitoj regionalnoj pripadnosti, znat će se nakon najavljenih istraživanja koja bi se trebala provesti nakon popisa stanovništva.

Josip Portada

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.