5 min. čitanja

Nacrt američke nuklearne podmornice pokušali prodati, a podatke sakrili u sendvič

Nacrt američke nuklearne podmornice pokušali prodati, a podatke sakrili u sendvič
Foto: Pinterest / globalsecurity.org / Screenshot / Ilustracija

Nakon jednogodišnje operacije FBI-evih tajnih agenata bračni par iz Marylanda uhićen je i optužen za pokušaj prodaje američkih nuklearnih tajni drugoj zemlji u zamjenu za kriptovalutu.

Nuklearnog inženjera američke ratne mornarice Jonathana Toebbea, koji je imao strogo povjerljivu sigurnosnu provjeru, te njegovu suprugu Dianu u subotu su u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji uhitili FBI i mornarička kriminalistička služba, nakon što je par navodno prodao informacije o dizajnu američkih ratnih brodova na nuklearni pogon osobi za koju su mislili da je predstavnik strane sile, ali zapravo je bio FBI-ev tajni agent, stoji u priopćenju američkog Ministarstva pravosuđa, javlja CNN. koji piše da je prvi o navodnoj špijunskoj zavjeri izvijestio Washington Post.

Za tajne podatke tisuće dolara u kriptovaluti

Američko Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je Toebbe imao pristup informacijama o pomorskom nuklearnom pogonu i osjetljivim elementima vojnog dizajna, uključujući radne parametre i karakteristike performansi reaktora za ratne brodove s nuklearnim pogonom, prenosi Index.

Agent FBI-a u kaznenoj prijavi koja obrazlaže uhićenje tvrdi da je Toebbe prvi put poslao paket stranoj vladi u travnju 2020. s ponudom prodaje nuklearnih tajni, a tajni agent FBI-a odgovorio je nekoliko mjeseci kasnije putem programa za šifriranje e-mailova i dopisivao se s njim. Agent je radio na pridobivanju Toebbeova povjerenja prije nego što je on navodno pristao prodati podatke za tisuće dolara u kriptovaluti.

FBI je proveo operaciju na području glavnog grada Washingtona, koja je uključivala postavljanje signala na mjesto povezano sa stranom vladom u pokušaju da se pridobije povjerenje ALICE-a, što je naziv koji je Toebbe koristio kao pseudonim u komunikaciji. Tijekom dolaska na mjesto za koje je Toebbe vjerovao da služi za tajno prenošenje informacije, FBI je uhitio Jonathana i Dianu. Jonathan je prije toga ostavio još jednu SD karticu s povjerljivim podacima na unaprijed dogovorenom mjestu u Zapadnoj Virginiji.

Bračni par je optužen za kršenje Zakona o atomskoj energiji, koji zabranjuje svakome tko ima pristup tajnim podacima da dijeli te podatke. U tužbi se tvrdi da je Toebbe pokušao “podatke komunicirati, prenijeti i otkriti drugoj osobi s namjerom da nanese štetu Sjedinjenih Američkim Državama i osigura prednost stranoj naciji”.

Cijelo vrijeme se dopisivao s agentom FBI-a

U pokušaju stvaranja povjerenja tijekom dugog dopisivanja, FBI je organizirao isporuku signala Toebbeu iz zgrade u kojoj su smješteni diplomati neimenovane zemlje. Nakon što je zadobio Toebbeovo povjerenje, agent ga je pokušao uvjeriti da se osobno sastanu, ali Toebbe je bio zabrinut da će biti uhvaćen. Agent je potom predložio ostavljanje informacija na mjestu koje on odabere. U ožujku 2021. Toebbe je navodno napisao: “Zabrinut sam da me korištenje lokacije koju priprema vaš prijatelj čini jako ranjivim. Ako druge zainteresirane strane promatraju lokaciju, neću ih moći otkriti”.

Toebbe je također rekao da je zabrinut zbog primanja gotovinskih plaćanja jer se mogu pratiti serijski brojevi novčanica te da se brine da se “moraju uzeti u obzir i uređaji za praćenje i druga gadna iznenađenja”, stoji u kaznenoj prijavi FBI-a. U travnju 2021. Toebbe je navodno napisao: “Postoji li neki fizički signal koji bi mi potvrdio vaš identitet? Možda bih mogao posjetiti Washington tijekom vikenda na Dan sjećanja. Bio bih samo još jedan turist u gomili. Možda biste mogli vijoriti signalnu zastavu na svom krovu? Nešto što je lako uočljivo s ulice, ali ništa što bi izazvalo sumnju neprijatelja?”

Tajni agent je odgovorio: “Postavit ćemo signal iz naše glavne zgrade koji se može vidjeti s ulice. Bit će to znak na posjedu koji mi kontroliramo, a ne neprijatelj. Ako se slažete, potvrdite.”

Toebbe je umjesto toga navodno predložio korištenje decentralizirane kriptovalute monero. Toebbe je navodno rekao da će isporučiti memorijsku karticu koja sadrži nekoliko stotina stranica tehničkih podataka. Nakon što je potvrdio primanje kriptovalute, Toebbe je navodno napisao: “Dat ću vam lozinku.”

Sakrio podatke u sendvič

Toebbe je navodno rekao i agentu da nikada neće koristiti isto mjesto dva puta: “Svaki put ću vam dati novu monero adresu. Ključ za dešifriranje bit će svaki put drugačiji kako treća strana ne bi mogla uočiti ponavljanja. Jedini će elektronički otisci biti Proton to Proton tako da postoji manji rizik od prikupljanja šifriranog prometa od trećih strana. Taj dio nije savršen. Možda ćemo s razvojem našeg prijateljstva povremeno mijenjati adrese.”

U lipnju 2021. Toebbe i njegova supruga otputovali su u Zapadnu Virginiju, gdje je Toebbe postavio memorijsku karticu skrivenu u pola sendviča s maslacem od kikirikija na unaprijed dogovoreno mjesto. Nakon što je preuzeo karticu, tajni agent poslao je Toebbeu uplatu u kriptovaluti vrijednu 20.000 dolara, a Toebbe je odgovorio lozinkom za otvaranje kartice. FBI je rekao da je otvorio karticu i dostavio sadržaj stručnjaku američke mornarice, koji je potvrdio da sadrži povjerljive podatke.

FBI kaže da je Toebbe nastavio komunikaciju s tajnim agentom pa je u kolovozu 2021. godine krenuo na još jednu isporuku u istočnoj Virginiji, a FBI ga je držao pod nadzorom dok je izlazio iz svoje kuće u Annapolisu u Marylandu i odvezao se do dogovorene lokacije. U tužbi se navodi kako je FBI primijetio da je Jonathan Toebbe krenuo na tajnu lokaciju u istočnoj Virginiji te stavio predmet u kontejner i uklonio pisanu poruku koju je FBI postavio u kontejner.

“FBI je nakon toga otvorio memorijsku karticu i dostavio sadržaj mornaričkom stručnjaku. On je utvrdio da više dokumenata na kartici sadrži povjerljive podatke. Konkretno, stručnjak je utvrdio da dokument sadržava shematske nacrte za nuklearnu podmornicu klase Virginia, koje služe za brze napade krstarećim raketama i imaju najnovije tehnologije prikrivanja, prikupljanja obavještajnih podataka i naoružanja”, navodi se u kaznenoj prijavi.

“Pripremili smo putovnice i gotovinu”

Toebbe je objasnio kako je došao do svih povjerljivih podataka rekavši:

– Bio sam izuzetno pažljiv pri prikupljanju podataka, radeći polako i prirodno u rutini svog posla tako da nitko ne bi posumnjao u moj plan. Prošli smo obuku o znakovima upozorenja kako bismo uočili insajderske prijetnje. Potrudili smo se ostati diskretni. Ne vjerujem da bi itko od mojih bivših kolega posumnjao u mene dođe li do istrage.

Također je rekao:

– Razmotrio sam moguću potrebu da odem u vrlo kratkom roku. Ako to ikada postane potrebno, bit ću zauvijek zahvalan na vašoj pomoći pri izvlačenju mene i moje obitelji. Pretpostavljam da bi prvi korak bilo nenajavljeno putovanje u sigurnu treću zemlju i upoznavanje vaših kolega. U tu svrhu spremili smo putovnice i gotovinu.

Rekao je kako se nada da se takav potez nikada neće pokazati potrebnim. Toebbe je rekao kako se nada da će se jednog dana sastati i popiti piće sa svojim stranim suradnikom, nesvjesno napisavši agentu FBI-a:

– Hvala vam na partnerstvu, prijatelju. Jednog dana, kad bude sigurno, možda će dva stara prijatelja sastati se u kafiću, podijeliti bocu vina i nasmijati se pričama o zajedničkim podvizima. Lijepa pomisao, ali slažem se da naša zajednička potreba za sigurnošću to može onemogućiti. Bilo da se sretnemo ili ne, uvijek ću se sjećati tvoje hrabrosti u služenju svojoj zemlji i tvoje predanosti da mi pomogneš.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Oštećena američka nuklearna podmornica – Udarila u nepoznati objekt u Kineskom moru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.