Crvenom moru prijeti ekološka katastrofa zbog napuštenog tankera punog sirove nafte

Foto: FSO Safer/Twitter

Pune četiri godine tanker FSO Safer trune napušten ispred obale Jemena, svakodnevno ugrožavajući više od 8 milijuna ljudi, koji bi u slučaju izlijevanja nafte s napuštenog broda, ostali bez pristupa čistoj vodi. 

Tanker star više od 40 godina napušten je 2017. godine i od tada pluta ispred obala Jemena. Brod svakodnevno trune, a zasad ga nadzire tek sedmeročlana posada. Na trulom tankeru nalazi se četiri puta više nafte nego što je iscurilo s tankera Exxon Valdez u zaljevu Aljaske 1989. godine, a smatra se da je mogućnost izlijeva veća svakim danom, piše britanski The Guardian.

List navodi kako su u tijeku pregovori između hutskih pobunjenika, vlade Jemena i UN-a, kako bi se iskrcalo više od milijun barela sirove nafte koja se nalazi na brodu FSO Safer.

Rizik od izlijevanja nafte svakim je danom sve veći, a ukoliko do toga dođe nafta bi se proširila dalje od granica Jemena, što bi izazvalo ekološku katastrofu diljem obala Saudijske Arabije, Eritreje i Džibutija, čime bi izravno bilo ugroženo više od 8 milijuna ljudi, ali i koraljni greben u Crveno moru. Nastradali bi i jemenski ribari – u prvom tjednu njih više od 85%, a u roku tri tjedna čak 100% jemenskog ribolova.

Rizik od izlijevanja nafte svakim je danom sve veći, sustav za gašenje požara na tankeru nije u funkciji, a zbog propadanja trupa plovila i zbog propuštanja cijevi voda je prodrla u strojarnicu u svibnju prošle godine.

Magazin Nature Sustainability upozorava i kako bi izljev mogao utjecati na globalnu trgovinu kroz tjesnac Bab el-Mandeb, širok 29 kilometara na najužem dijelu, kroz koji prolazi 10 posto globalnih prometnih pomorskih ruta.