1 min. čitanja

U Viktor Lenac stigao Satoshi, kruzer koji je umalo završio u rezalištu

U Viktor Lenac stigao Satoshi, kruzer koji je umalo završio u rezalištu
Foto: Creative Commons

RIJEKA – Nakon remonta kruzer “Seven Seas Explorer”, u nedjelju je napustio Viktor Lenac, a na njegovo mjesto uskoro će doći kruzer “Satoshi”.

U Lenac će doći pod tim imenom, a po završenom remontu iduće godine, brodogradilište napustiti kao “Ambience” ili “Ambassador Ambience”, javlja portal Brodovi u Rijeci.

Kroz svoju povijest mijenjao je često imena, počeo je 1991. kao “Regal Princess” u Princess Cruisesu gdje je plovio do 2007. godine. Većinu je svoje dosadašnje plovidbe odradio kao “Pacific Dawn” za P&O Cruises, gdje je od 2007.-2020. godine prešao 1,37 millijuna nautičkih milja i prevezao 2 milijuna putnika.

2020. godine kupila ga je tvrtka Ocean Builders iz Paname te prenamijenila brod u objekt za stanovanje preimenovavši ga u “Satoshi” (Crypto kruzer projekt) u čast osnivača bitcoina Satoshija Nakamota.

Zamisao je bila da se na brodu prodaju i iznajmljuju apartmani za stanovanje, a sva plaćanja mogla bi se provoditi virtualnom valutom, bitcoinom. Brod je trebao biti usidren 30 minuta od Panama Citya, otkuda bi stanovnici (njih 2.020) išli tenderima.

No, pandemija je učinila svoje i vlasnik broda nije mogao dobiti osiguranje da će mu se cijeli posao isplatiti, zbog čega su zaustavljene sve operacije na projektu, a namjera je bila brod prodati u staro željezo u prosincu 2020. godine, što je bila sudbina mnogih sličnih brodova.

Međutim, kruzing industrija se 2021. godine postupno oporavila pa je u svibnju 2021. godine osnovana nova kompanija Ambassador Cruise Line koja je kupila “Satoshija” tako da je brod spašen od rezanja u Alangu u Indiji.

Početkom ove godine, u ožujku brod je stigao u Bar, u Crnoj Gori, otkuda će stići 14. listopada u Viktor Lenac.

“Satoshi” je izgrađen 1991. godine u Fincantierijevom brodogradilištu u Monfalconeu. Dugačak je 245, a širok 36 metara, kapaciteta 1.400 putnika.

U Lenac stiže na temeljiti remont koji bi prema informacijama koje ima BuR.com mogao potrajati i do sredine veljače iduće godine. Obzirom u kakvom je brod stanju, remont mu je svakako neophodan.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.