2 min. čitanja

Zbog klimatskih promjena od slijedeće godine moguća cjelogodišnja plovidba Arktičkim oceanom

Zbog klimatskih promjena od slijedeće godine moguća cjelogodišnja plovidba Arktičkim oceanom
Foto: Rosatomflot/Kwak Dongmin

Loša vijest za klimatsko stanje na zemlji, ali dobra za pomorsku industriju stiže iz Rusije, odakle najavljuju da će se od iduće godine ili najkasnije do početka 2023. godine moći ploviti preko Arktičkog oceana tijekom cijele godine.

Da su klimatske promjene uzele danak potvrdio je u intervjuu za državnu televiziju zamjenik ruskog premijera Yuri Trutnev, rekavši da će zbog topljenja leda u Arktičkom oceanu pomorski transport na tom području biti moguć tijekom cijele godine, piše portal Splash247.com.

Trutnev kaže da se sezona pomorskog prijevoza u posljednjem desetljeću produljila na 9 mjeseci u godini jer se more na krajnjem sjeveru Zemlje zagrijavalo dvostruko brže od ostatka svijeta.

Administracija ruskog predsjednika Vladimira Putina posljednjih godina uložila je velika sredstva u razvoj luka, objekata za “bunkeriranje” i probijanje leda kako bi povećali promet duž Arktičkog oceana, a sve s ciljem oduzimanja dijela financijskog kolača u Sueskom kanalu, kroz koji prolazi najprometnija linija na relaciji Azija-Europa.

Prošle je godine duž sjevernomorske rute prevezeno oko 33 milijuna tona tereta. Ruske vlasti planiraju podići tu brojku do 2024. godine na čak 80 milijuna tona godišnje.

Razina arktičkog leda dosegnula je povijesno nisku razinu, a to bi mogla biti i glavna tema predstojećeg međunarodnog klimatskog summita koji će se održati idući mjesec u škotskom Glasgowu.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Da je u pitanju kriza bez presedana pokazuju i statistike. Prosječna količina leda na Arktiku u periodu od 1979. do 2020. umanjena je za površinu veličine Grenlanda. Vjeruje se da je otapanje arktičkog leda odgovorno za 4% globalnog zagrijavanja oceana.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve više brodarskih kompanija odbacuje sjevernu pomorsku rutu kroz Arktik
NUKLEARNI LEDOLOMAC Rusi grade zvijer za dominaciju Arktičkom rutom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.