Na otoku Krku obolježeno stoljeće srednjoškolskog obrazovanja

Foto: Gordan Nekić / SK Krk / Facebook

KRK – U krčkoj Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir održana je prigodna svečanost povodom obilježavanja stote obljetnice srednjoškolskog obrazovanja na otoku Krku, a tim povodom predstavljena je monografija Škole, te izložba starih fotografija, a pred ulazom u zgradu nekadašnje Male realne gimnazije na Trgu bana Josipa Jelačića u samom središtu grada Krka, otkrivena je spomen-ploča kojom je trajno obilježeno mjesto s kojeg su u život krenuli mnogi obrazovani otočani.

– Iako na različitim lokacijama, pod raznim nazivima i s različitim sastavom prosvjetnog kadra, krčka škola, kao sljednica Male realne gimnazije, bila je i ostala institucijom za koju njeni današnji polaznici, kao i oni koji je vode, vole reći da je srce otoka Krka, mjesto koje okuplja i obrazuje mlade otočanke i otočane te iz godine u godinu gradi nove generacije onih koji nose i razvijaju cjelokupnu lokalnu zajednicu, a s njom i gospodarstvo otoka Krka – kazala je ravnateljica, prof. Đurđica Cvitkušić.

Spomen-ploču su, pred stotom generacijom krčkih gimnazijalaca, zajednički otkrili ravnateljica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Đurđica Cvitkušić i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Foto: PGŽ

– Prije 100 godina, uvodi Cvitkušić, tadašnja Pokrajinska vlada u Zagrebu, 12. listopada 1921. godine, donijela je odluku te dekretom dozvolila otvaranje prve Male realne gimnazije u gradu Krku, što možemo zahvaliti upravo čelniku tadašnje Općine Krk, dr. Otomaru Brovetu, koji je zajedno sa svojim tajnikom Jurjem Mužinom podnio zahtjev za njezinim utemeljenjem. Tako su, najprije, dozvoljena dva razreda, s time da je upisan 91 učenik, i to 63 po javnoj, a 28 po privatnoj osnovi. Od ukupnog broja upisanih učenika čak ih je 13 pridošlo iz Istre. Već sljedeće školske godine, 1922./1923., tumači Cvitkušić, upisana su tri razreda sa 144 učenika, među kojima i 36 Istrana, što govori u prilog činjenici kako krčka gimnazija nije služila samo djeci s otoka Krka. Dakle, školaraca iz Istre svake je godine bio sve više samo zato što je taj poluotok u ono vrijeme pripadao Kraljevini Italiji, a službeni jezik ondje nije bio hrvatski, već talijanski. Prema tome, možemo kazati kako je krčka gimnazija, pored obrazovne, odigrala važnu nacionalnu, ali i rodoljubnu ulogu. Nastavničko vijeće novootvorene gimnazije, nastavlja Cvitkušić, iako malobrojno ostavilo je dubok trag, a uz prethodno spomenute Otomara Broveta i Jurja Mužinu, nikako ne smijemo zaboraviti Antu Šepića, kraljevskog profesora, namjesnika i upravitelja koji je pored hrvatskog ili srpskog predavao i njemački jezik. Centralna figura tadašnjeg nastavničkog vijeća svakako je bio Josip Capponi, kraljevski namjesni učitelj, koji je predavao čak pet predmeta: zemljopis, matematiku, mjerstvo, gimnastiku i prirodopis, odigravši značajnu ulogu i u povijesti Jedriličarskog kluba Plav. Preostali nastavnici bili su Franjo Volarić, kraljevski učitelj, koji je predavao vjeronauk i prirodopis, te Antun Kraljić koji je poučavao prostoručno risanje. Već 1925. godine, otvaranjem petog razreda, krčka gimnazija na raspolaganje dobiva i susjednu zgradu, zaključuje svoje izlaganje Cvitkušić, dok država podupire proširenje internata u kojem su smješteni učenici, dok su učenice bile locirane u samostanu sestara benediktinki sve dok svoja vrata nije otvorio ženski đački internat.

Foto: SK Krk / Facebook

– Velik i značajan je ovaj trenutak, ističe Vasilić, jer 12. listopada ove godine slavimo 100. obljetnicu osnutka Male realne gimnazije u gradu Krku. Moram u ovome kontekstu spomenuti kako su se mnogi važni ljudi koji su me tijekom godina, kao gradonačelnika, posjećivali, voljeli fotografirati baš pred pročeljem nekadašnje gimnazije, zato što su je pohađati članovi njihove obitelji. Javno školstvo se na otoku Krku najintenzivnije razvijalo od 1869. pa sve do početka Prvog svjetskog rata, u vrijeme  Austro-ugarske monarhije, na što se, u vremenskom slijedu, nadovezuje osnivanje prve krčke gimnazije, 1921. godine. Dakle, sa zadovoljstvom možemo konstatirati kako s manjim prekidima tijekom Drugog svjetskog rata krčka gimnazija u kontinuitetu djeluje punih 100 godina, a to znači da danas Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir s ponosom baštini tu lijepu i dugu tradiciju. Drago mi je, stoga, da smo na inicijativu škole, zaključuje naposljetku Vasilić, postavljanjem spomen-ploče obilježili ovo povijesno mjesto i prostor te time zahvalili svima koji su doprinijeli ovoj zavidnoj obljetnici, među ostalima, prvom nastavničkom vijeću i čelnicima tadašnje Općine Krk.

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir proglašavana je najboljom srednjom školom na području Primorsko-goranske županije te jednim od najuspješnijih nositelja brojnih međunarodnih edukativnih programa i projekata, a zamjenica Župana Marina Medarić istaknula je upravo znanje i obrazovanje kao ključne društvene pokretače razvoja.

– Primorsko-goranska županija, kao osnivač škole, takvim iskoracima uvijek je davala punu podršku i izuzetno smo ponosni što su naše škole po dostignutom standardu u samom hrvatskom vrhu – zaključila je zamjenica Župana obraćanje na prigodnoj svečanosti, a kojoj je prisustvovala i resorna pročelnica Edita Stilin.

I.B.