VIDEO Put Francuske Gvajane otplovio NASA-in dosad najjači i najskuplji svemirski teleskop

Foto: Pixabay

Najmoćniji svemirski teleskop koji je NASA dosad proizvela – James Webb, uspješno je transportiran od laboratorija do luke u LA-u odakle je transportnim brodom otplovio put Francuske Gvajane. 

Novi svemirski teleskop James Webb infracrveni je nasljednik teleskopa Hubble, koji bi na Zemlju trebao slati detaljnije i jasnije prizore dalekog svemira, odnosno galaksija udaljenih od Sunčevog sustava više milijardi svjetlosnih godina kao i prizore obližnjih planetarnih sustava.

S obzirom da je riječ o iznimno osjetljivom instrumentu, njegov transport planirao se punih 15 godina. Teleskop nije spremljen u klasični kontejner već u posebno osmišljeni sustav dvostrukih kutija, tzv. Transporter svemirskog teleskopa za zrak, cestu i more (STTARS).

Proces premještanja teleskopa iz montažne tvornice do lučkog terminala u Los Angelesu planirao se tjednima unaprijed. NASA-ini inženjeri su na licu mjesta, ali i uz pomoć satelita, detaljno pregledali transportnu rutu dugu 40-ak kilometara pazeći da na cesti nema rupa, da su okolna stabla podšišana i da su uklonjeni dalekovodi.

Po dolasku u luku, prikolica STTARS i njezin dragocjeni teret ukrcani su na teretni brod MN Colibri, koji je preko Panamskog kanala stigao do odredišta, Francuske Gvajane, odakle će James Webb biti lansiran u Zemljinu orbitu. Put dug više od 9300 kilometara trajao je 16 dana.

Ovaj visoko sofisticirani svemirski teleskop dizajniran je da uhvati svjetlo koje je nastalo prije 13 milijardi godina, kada se otprilike prema dosadašnjim saznanjima dogodio Veliki prasak.

 

K.B.