3 min. čitanja

Zadarska Kőka starta u subotu, dan ranije održat će se i 1. Radijska regata

Zadarska Kőka starta u subotu, dan ranije održat će se i 1. Radijska regata
Foto: Zadarska Koka / Facebook

ZADAR – Sve je spremno za 17. izdanje Zadarske Kőke, treće najmasovnije regate na Jadranu, koja će se održati u subotu 23. listopada. Dan ranije, u petak, starta pak prvo izdanje Radijske regate koju organizira Novi radio Zadar. Iako vremenska prognoza nije obećavajuća, organizatori najavljuju pravu feštu pod jedrima u Zadarskom kanalu.

– Mislim da bi nas kiša mogla zaobići, a vjetra će sigurno biti. Gdje će se jedriti znat ćemo u subotu ujutro, ovisno koji vjetar bude puhao. Imamo tri kursa  – jugo, bura i maestral, a sve je i detaljno opisano u uputama za jedrenje. Pozivam sve koji imaju brod na jedra da se prijave da napravimo tu feštu pod jedrima najbolje što možemo – naglasio je Jakov Šokota iz organizacijskog odbora 17. Zadarske Kőke.

Foto: Zadarska Koka / Facebook

Organizatori se nadaju da će se na regatu prijaviti 80 do 90 ekipa, a uz domaće svoj dolazak najavilo je i 14 ekipa iz Samobora, zatim posade iz Splita, Šibenika i Rijeke.

Kao svojevrsna uvertira Zadarskoj Kőki, dan ranije održat će se 1. Radijska regata koju organizira Novi radio Zadar.

– Bit će pet sudionika na 1. Radijskoj regati u Hrvata koja starta u petak u 11 sati. Uz domaćine, Novi radio, stiže nam i ekipa iz JP RTV ZENICA kao jedini javni medij s prostora Bosne i Hercegovine, zatim ekipa iz Rovinja Rovinj FM, a svoje vještine u jedrenju pokazat će i Media servis – agencija specijalizirana za proizvodnju radijskih informativnih emisija iz Zagreba. U plovidbi Zadarskim kanalom uživat će, ali i boriti se, ekipa iz OIV-a – Digitalni signali i mreže, glavni pružatelj nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture – najavio je programski direktor Novog radija Franjo Judnič.

Skiperi na 1. Radijskoj regati  biti će poznati  zadarski olimpijci Šime i Mihovil Fantela, te osvajačice europskog srebra 2021. u klasi 49er FX Enija Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi.

U sklopu manifestacije biti će predstavljeni domaći autohtoni proizvodi poput tune, maslinovog ulja, pršuta, paškog sira, višnje maraške. Najpoznatiji zadarski kuhar Renato Kraljev pripremat će autohtona dalmatinska jela. Ovakvi događaji su više nego dobrodošli u posezoni, poručuju u zadarskom TZ-u.

Foto: Zadarska Koka / Facebook

– Zadar je pionir nautičkog turizma koji je vrlo važan segment turizma općenito. Brendiramo i grad kao nautičku destinaciju. Zadar je 2019. godine na Danima hrvatskog turizma i osvojio nagradu kao najbolja nautička destinacija. Stoga nam je i cilj da ova regata iz godine u godinu raste. Tako je i proizašla ideja da se na vikend kad je Kőka,  dan ranije organizira i Radijska regata. Vjerujem da će u budućnosti biti i više aktivnosti vezano za čitav taj tjedan. U međuvremenu na staroj pijaci se odvija i Festival mesa u organizaciji TZ Grada Zadra upravo kako bi oplemenili sve te aktivnosti i događanja za domaće ljude, ali i za turiste koji se nalaze u našem gradu. Vjerujem da možemo u budućnosti dostići cilj da Zadarska Kőka ne
bude treća, već vodeća regata na Jadranu – poručio je direktor TZ Grada Zadra Mario Paleka.

Start Zadarske Kőke predviđen je u subotu u 11:00 sati. S obzirom na epidemiološke mjere, fešta na kopnu biti će ograničena, no organizatori vjeruju da će se na popularnu zadarsku regatu prijaviti veliki broj natjecatelja.

Prijave za regatu kreću u petak 22. listopada 2021. u 17 sati i traju do 21 sat u prostorijama Jedriličarskog kluba Uskok. Ekipe se mogu prijaviti s dozvolom za plovidbu odnosno tipom jedrilice, te popisom posade.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.