1 min. čitanja

Hrvatska policija kod Istre uzaptila talijansku ribaricu, uhićena 4 člana posade

Hrvatska policija kod Istre uzaptila talijansku ribaricu, uhićena 4 člana posade
Foto: MUP / Vesselfinder / Screenshot

PULA – U  srijedu, 20. listopada oko 12.48 sati, policijski službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka su na tehničkim sustavima za  nadzor  državne granice na moru  uočili kako je u teritorijalno more Republike  Hrvatske, u visini Limskog zaljeva, uplovila talijanska ribarica te je  prema poziciji  ribarice odmah  upućeno plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Pula-Pola.

Policijski  službenici započeli su progon talijanske ribarice  koja  nije  odgovarala na upućene pozive te su oko 15 sati, unutar  isključivog  gospodarskog pojasa, zaustavili ribaricu koja je u moru  imala alat i  obavljala gospodarski  ribolov. Policijski službenici izdali su im upozorenje da zaustave  daljnje ribarenje, podignu  alat iz mora i upute se prema pulskoj luci.

Uzapćena  talijanska ribarica je u pratnji policijskog plovila uplovila u  pulsku  luku te su 45-godišnji zapovjednik plovila, kao i četvorica  članova  posade u dobi od 28, 49, 50 i 55 godina uhićeni i nad njima je  provedeno  kriminalističko  istraživanje.

Zbog  sumnje da su počinili prekršaje iz Zakona o schengenskim granicama  i   Zakona o morskom ribarstvu, protiv petero talijanskih državljana podnijet je optužni prijedlog nadležnom sudu, koji im je odredio novčane kazne od 2.000 kuna svakome, dok je kapetanu plovila izrečena i novčana kazna od 7.000 kuna  te je dužan nadoknaditi štetu biološkom bogatstvu mora i troškove korištenja službenog plovila od ukupno 17.000 kuna.

Doznajemo i da se radi o ribarskom brodu Tenace, registriranom u luci Chioggia kod Venecije

Foto: Vesselfinder / Screenshot

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.