Foto: AccuWheather.com

Poznati svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu. Za Mediteran predviđaju obilnu vlagu koja će nam donijeti, kažu, oluju za olujom. 

Zima meteorološki počinje 1. prosinca, a upravo od tog datuma možemo očekivati navalu vlažnog zraka nad južnom Europom i Mediteranom. Zima će u ovom dijelu Europe biti slična prošlogodišnjoj, ističe u velikoj godišnjoj prognozi Accuwheather.

Najžešće oluje i jaki vjetrovi očekuju se ove zime u južnoj Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu. S područja Mediterana očekuje se veliki priljev vlage u Italiju, na Balkan i u veći dio Turske pa se na tim područjima očekuju česte oluje.

Meteorolozi upozoravaju kako bi čak i umjerene količine oborina mogle dovesti do bržeg otjecanja i bujanja rijeka pa nisu isključene niti češće poplave.

Što se tiče temperatura u južnoj Europi, one bi trebale ostati na razini prosjeka, s tim da bi živa u termometru i ove zime mogla povremeno skočiti iznad prosjeka u dijelovima Italije, Grčke i Balkana.

J.K.