Autonomni tegljač preplovio 1000 nautičkih milja bez posade

Foto: Facebook/Sea Machines

Nellie Bly je autonomni tegljač, prvo plovilo na svijetu koje je putem daljinskog upravljanja preplovilo 1000 nautičkih milja. Putovanje prikladno nazvano Machine Odyssey službeno je započelo 30. rujna u njemačkom Cuxhavenu, u blizini Hamburga. 

Tegljač je nakon 13 dana plovidbe oko Danske putem daljinskog upravljanja jučer uspješno pristao u luci Hamburg. Bez ljudske posade preplovio je nešto više od 1000 nautičkih milja. Vijest o uspješnom završetku putovanja podijelio je Sea Machines Robotics, tvrtka sa sjedištem u Bostonu, koja je razvila ovaj autonomni sustav upravljanja u pomorskoj industriji, prenosi Marine Link.

Foto: Sea Machines

Programom su iz Bostona upravljali pomorci s licencom američke obalne straže, koji su od plovila bili udaljeni gotovo 5 tisuća kilometara.

– Uspješan završetak ovog putovanja zapravo je početak nove ere u pomorskom prijevozu – izjavio je izvršni direktor tvrtke Sea Machines Michael Johnson.

Autonomna plovila na daljinsko upravljanje pružaju pomorskim industrijama platformu neophodnu za jačanje konkurentnosti u suvremenoj pomorskoj industriji, jer povećava produktivnost, operativnu sigurnost, učinkovitost i brzinu, ističu u SMR-u. Machine Odyssey je, kažu, početak nove ere u odnosu čovjeka i tehnologije.

Koristeći višesenzorni sustav Nellie Bly je digitalno percipirao više od 30 tisuća četvornih kilometara oceanske površine, točnije i sveobuhvatnije od bilo kojeg ljudskog operatera, ističu u SMR-u dodajući kako su ovakva plovila daleko isplativija i sigurnija za globalni prekoocenaski lanac opskrbe.