VIDEO Hrvatski pomorac snimio prekrasne prizore: Skupina dupina 45 minuta iskakala tijekom plovidbe

Foto: Joke Zindović

Hrvatski pomorac iz Splita Joke Zindović snimio je jučer fascinantne prizore igre dupina ispred pramca kontejnerskog broda Asiatic Island na kojem trentno radi. Plovili su na južnoj strani grčkog otoka Krete.

Brod je išao brzinom od 17 čvorova, odnosno 31,4 km na sat i unatoč toj brzini, dupini su punih 45 minuta skakali ispred pramca broda.

– Baš na izmjeni kursa od punte otoka Kreta prema Siciliji . Oko 45 minuta sam s prove uživao, gledao i slušao dupine. Njih 5 je bilo različitih veličina – kazuje nam Joke Zindović.

Iako mnogi nautičari kažu da su doživjeli ovakvu situaciju, pitamo ga, koliko je to učestala pojava kad su veći brodovi u pitanju.

– Pa ne baš prečesto. Rijetko ih se može uhvatiti ovako u igri. Meni je ovo u 20 godina tek drugi put da uživam, izuzimajući delfinarijume po svijetu gdje platiš da ih vidiš – pojašnjava nam Joke i dodaje da je čak i njegova supruga s njim zajedno uživala uz kavicu.

Kao i svi pomorci, posljednjih tjedana, uslijed poremećaja teretnog prometa i nestašice svega po svijetu, tako i Jokina posada ima puno posla. Dvotjedno putovanje ide rutom Fos,Genova, Napoli, Ashdod, Haifa, a naš pomorac nam priča da će kući za mjesec dana. Pojasnio nam je i što pomorcima u današnje vrijeme znače ovi prizori.

– Meni kao old fashion tipu koji poštuje “seamanship practice” ovakav prizor znači ljudski i emocionalno, jer većina pomoraca danas samo hvata signal i radi da odradi posao – zaključuje razgovor i šalje snimku od koje doslovno srce zaigra.

Poželjeli smo mu dobro more i sretan povratak kući, a Vi dragi čitatelji, pogledajte ovaj predivan prizor…

Jurica Gašpar