REKONSTRUKCIJA SIMBOLA RIJEKE Ruši se lansirna rampa Torpedo i gradi njena replika

Lansirna rampa Torpedo 1 Foto: TZ Rijeka

RIJEKA – Na aktualnom satu Gradskog vijeća Rijeke raspravljalo se o simbolu ovog grada, rekonstrukciji lansirne rampe Torpedo. 

Ovo pitanje, koje je za mnoge Riječane pomalo nostalgično i emotivno, postavio je Robert Salečić iz Unije Kvarnera na aktualnom satu Gradskog vijeća. Zanimalo ga  je li napravljena studija i što sa lansirnom rampom. Ona je po njemu najbitnija stvar što se tiče turizma u Rijeci, a nemamo niti putokaz gdje se nalazi.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio da svi trebaju biti svjesni da se lansirna stanica torpeda nalazi na pomorskom dobru kojim gospodari Lučka uprava, čija je to ujedno i obaveza održavanja.

– Svjesni smo važnosti torpeda za industrijsku povijest Rijeke. U razgovoru s Lučkom upravo i Ministarstvom dobili smo obećanja da će se nešto poduzeti. Izrađena je studija sadašnjeg stanja. Studija kaže da je jeftinije srušiti objekt i napraviti njegovu repliku, nego obnoviti ono što je tamo u stanju kakvo je danas. Okvirni trošak i ono što je predviđeno po cijenama kad je rađena studija iznosi desetak milijuna kuna za rekonstrukciju koja podrazumijeva gradnju iznova jer je to jeftinije od same restauracije. Lansirna rampa, kada bi se u nju preselio i dio Muzeja grada Rijeke vezan za torpedo bio bi novi turistički adut na području Rijeke. Spremni smo odvojiti manji dio sredstava, što smo predvidjeli proračunom za iduću godinu, a Lučka uprava će planirati veći dio za samu obnovu – zaključio je Filipović.

Foto: TZ Rijeka

Spomenik predindustrijskog doba

Lansirna stanica dio je ugasle tvornice za proizvodnju torpeda i u njezinu su tvorničkom krugu nalazi od 1930-tih. To nije prvi objekt te vrste na istoj lokaciji. Svega 50-tak metara podalje, već u 19. stoljeću koristile su se dvije lansirne stanice. Vrijeme je učinilo svoje i one su pokleknule pred tehnološkim promjenama što ih je zahtijevao kontinuiran razvoj tog oružja.

Za razliku od tih nestalih stanica, drvenih, stanica koja još uvijek podsjeća na izum torpeda, čvršće je, armiranobetonske konstrukcije. Zahvaljujući lokaciji u krugu prvoga svjetskog pogona za proizvodnju torpeda, ona je svjedočanstvo tehničke inventivnosti Rijeke svoga vremena, te landmark industrijske baštine značajan u svjetskim okvirima.

Tvornica torpeda pojavila se na gospodarskoj karti grada kao posljedica zamisli Riječanina Giovannija Luppisa o obrambenom oružju protiv neprijateljskih brodova, nazvanom “spasitelj obale”. Luppis se idejom bavio početkom 1860-tih, bez dovoljno tehničkih znanja i sredstava za realizaciju.

Foto: Promocija Rijeka 2020

Priča će krenuti sretnijim smjerom kada za nju zainteresira sugrađanina Roberta Whiteheada, upravitelja Riječkog tehničkog zavoda (Stabilimento tecnico fiumano). Bazirajući se na Luppisovoj ideji, Whitehead razvija rješenje nalik metalnoj ribi, koja se kreće pod morskom površinom. Prototip je iskušan 1866. Stabilimento se 1875. transformirao u Tvornicu torpeda R. Whitehead & Co. To je prva svjetska tvornica torpeda.

Riječka torpeda naručuju Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Švedska, Japan, Rusija i mnogi druge države. Tvornica osniva pogone u inozemstvu, s vremenom dopušta licencnu proizvodnju širom svijeta. Proizvodnja u Rijeci potrajat će do 1966. Lansirna stanica iz 1930-tih nije bila samo mjesto na kojem se simuliralo lansiranje projektila s brodova, nego i iz zrakoplova.

D.G.