RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Fave dei morti

Foto: Katija Guljelmović

Dok se u današnje vrijeme dosta ljudi povodi za obilježavanjem Noći vještica, nekako sam sklonija obilježavanju Blagdana Svi Svetih,  ovim malim mirisnim kolačićima čija je tradicija stara preko 300 godina.

Prisvajajući tuđe običaje, zaboravljamo svoje i to nam nikako ne služi na čast. Tradicija se gubi, a mnogi bi narodi sve na svijetu dali da imaju tradiciju i korijene ko što sami imamo.

Foto: Katija Guljelmović

Fave dei morti , bobići ili favete… kako god ih zvali, pekli su se i darivali baš u ovo vrijeme, obilježavajuci blagdan Svi Svetih!

Ričete se razlikuju od mjesta do mjesta, a ono što je specifično za dubrovački kraj je sastojak rozulin.

  • 200 g blanširanih mjendula
  • 100 g cukara
  • 1 vanilin cukar
  • 100 g glatke muke
  • 30 g masla
  • 1 jaje
  • korica limuna
  • Ožica rozuline
  • Mrcu cimeta
  • Velika ožica kakao praha za škure
  •  Jestiva boja za kolace za roze
Foto: Katija Guljelmović

Baza je uvijek ista – mjenduli i cukar.

Činu se u tri boje, bijeloj, škuroj i rozoj, označavajući  život, smrt i rođenje!

Mjendule blanširamo, ogulimo od smeđe opne.

Foto: Katija Guljelmović

Stavimo ih kratko na prosuju da iz njih izađe sva vlaga. Suhe sameljemo. Izbatimo pjenasto jaje, dodamo mu cukar, rozulin i batimo par minuta dok se sjedine arome.

Postepeno dodavamo sve suhe sastojke i na kraju omekšano maslo. Izmjesimo rukama do kraja i podijelimo tijesto na tri kugle od kojih u jednu dodamo kakao, a u drugu rozu boju.

Oblikujemo u  kobasice debljine 2 cm, kidamo i činimo loptice veličine boba.

Foto: Katija Guljelmović

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Favete ili Bobići