VIDEO Treći najveći zagađivač na svijetu kreće u proizvodnju kisika uz pomoć morskih algi

Foto: Screenshot/Youtube/DW

Indija je treći najveći zagađivač ugljičnim dioksidom na svijetu, odmah iza Kine i SAD-a. Indijski znanstvenici odlučili su stoga smanjiti svoj “štetni” otisak na globalnu klimu služeći se – prirodom. 

Tražeći načine kako da reduciraju svoj ugljični otisak na globalnu klimu, znanstvenici s jugoistočne obale Indije tvrde da su doskočili rješenju. Predlažu pokretanje farmi za uzgoj morskih algi, koje bi, smatraju, trebale drastično smanjiti indijsku emisiju stakleničkih plinova.

Znanstvenici ističu da morske alge apsorbiraju daleko više stakleničkih plinova nego drveće te da isto tako proizvode velike količine kisika.

Najbolja pozicija za uzgoj morskih algi je zaljev Mannar gdje je, kažu, morska voda dovoljno plodna da usjevi uspiju. Ovakve farme nisu štetne za okoliš, samoodržive su, a za uspješan uzgoj algi nisu potrebna nikakva gnojiva ili, još gore, pesticidi.

Osim što će upijati štetne plinove i proizvoditi kisik bez kojeg ne možemo, morske alge koristit će se i za ljudsku i životinjsku prehranu, kozmetiku, framaceutsku industriju pa čak i za proizvodnju biogoriva.

Koje još koisti za Indiju, ali i cjelokupni planet donose farme morskih algi pogledajte u videu.