Venecija zbog olujnog juga aktivirala Mojsija, golemi sustav obrane od poplava

Foto: Screenshot / Facebook / Youtube

VENECIJA – Zbog oluja i jakog vjetra vlasti u Veneciji aktivirale su gradski sustav obrane od poplava tzv. Mose.

U izvješću objavljenom u utorak stoji da vlasti očekuju poplave od petka te da bi razina vode mogla porasti i do 1,35 metra do srijede navečer, prenosi Hina.

Meteorolozi očekuju daljnje nevrijeme u srijedu i četvrtak.

Da se sustav aktivirao, potvrdio je na Twitteru i gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro, objavivši fotografije podizanja brane oko koje su se tijekom svoje gradnje odvijale brojne kontroverze i sudski postupci.

Sustav zaštite od poplava Mose – čije ime potječe od talijanskog izraza za Mojsije – namijenjen je zaštiti Venecije od olujnih udara. Sastoji se od 78 barijera koje grad može podići na tri ulaza i u funkciji je od 2020. godine.

Projekt vrijedan milijardu dolara je kontroverzan: korupcija, birokracija, kao i politički i gospodarski interesi dugo su odgađali njegovu izgradnju, o čemu je suradnik Morskog HR i hrvatski stručnjak koji je radio na ovom projektu, Davor Majkić vrlo detaljno pisao.

Stručnjaci kažu da je moguće da će od 2075. sustav morati biti aktivan tijekom cijele godine ako klimatske promjene – a time i porast razine mora – uvelike ne uspore.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VENECIJA POD MOREM Sustav brana potpuno zakazao

PROPAST VENECIJE Tek otvoren sustav brana ne radi kako treba: “Loš posao koštat će nestanka grada”

VENECIJA TONE Stručnjak: “Pokušaj spasa u gradnji brane je najveća lakrdija”