3 min. čitanja

Od danas možete prošetati gradom Bakrom iz udobnosti vlastitog doma

Od danas možete prošetati gradom Bakrom iz udobnosti vlastitog doma
Foto: Screenshot

BAKAR – Kako bi se prilagodila trendovima i održala korak s tehnološkim napretkom, turistička zajednica Grada Bakra pripremila je jednu pravu poslasticu u obliku interaktivne virtualne šetnje 360° čitavim područjem Grada Bakra u izvedbi „Rajko Mrvoš_zoom.hr“.

Virtualna šetnja u pravilu je interaktivna multimedijalna tehnologija putem koje korisnik s udaljenog mjesta može dobiti detaljne informacije o prostoru i sadržaju područja kojeg želi pobliže upoznati ili posjetiti. Interaktivna virtualna šetnja, vrhunska je prezentacija prostora na svim uređajima. Ovaj način prezentacije sve je popularniji, a vjerojatno će uskoro i preuzeti primat u ovo doba digitalizacije.  

Ovo je prva virtualna šetnja ovoga tipa u Hrvatskoj koja je prilagođena na čak 4 jezika, što će omogućiti  i turistima da što bolje upoznaju bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu bakarskog kraja. Da bi doživljaj bio potpuniji, šetnja ima i glazbenu podlogu “Bakarska valo” autora Gorana Drče u izvedbi Kumpanije “Tramuntana.”

Na ovaj način omogućeno je i individualnim gostima da dožive sve kulturno-povijesne spomenike na području Grada Bakra i da „uđu“ u zgrade i crkve, koje su trenutno na raspolaganju samo najavljenim grupama ili za neke posebne prigode. Kroz ovu virtualnu šetnju možete otkriti brojne zanimljivosti na području Grada Bakra koji pokriva impresivnih 126 km² i prošetati kroz Bakar, Hreljin, Krasicu, Kukuljanovo, Plase, Plosnu, Ponikve, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin sve do vrha Risnjaka koji dijelom pripada i području lokalne samouprave Grada Bakra.

– Ova interaktivna šetnja omogućiti će našim potencijalnim posjetiteljima da urone u virtualni svijet i kroz čak 86 fotosfera dožive sve ljepote Grada Bakra. Iz udobnosti vlastitog doma moći će “prošetati” kroz sva naša mjesta, brojne znamenitosti, te otkriti neke skrivene kutke predivnog bakarskog kraja. Također, vjerujemo da će ova šetnja biti zanimljiva i brojnim generacijama iseljenika koji su sa našega područja otišli u Ameriku, Kanadu, Australiju i ostale zemlje u potrazi za boljim životom, jer će ih na jedan živopisan način  vratiti u njihov rodni kraj. Pridružite nam se u ovom virtualnom putovanju i zakoračite u svijet novih mogućnosti… nadamo se da će vam se ova virtualna šetnja svidjeti i potaknuti vas da i osobno posjetite neke od lokacija, a mi vas sa zadovoljstvom očekujemo! – poručila je direktorica TZ Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić.

Foto: Press

Iz Grada Bakra su nam poručili:

– Projekti digitalizacije prostora danas su aktualniji nego ikad prije. Virtualne šetnje su moderan i realan prikaz prostora te imaju veliki potencijal u očuvanju digitalne građe, u smislu očuvanja zapisa o izgledu nekog prostora. Ovaj virtualni turistički vodič otvara mogućnost razgledavanja Grada Bakra interaktivno. Atraktivno se prezentira čitav bakarski prostor podijeljen na naselja, a unutar naselja na znamenitosti te potencijalni posjetitelj ima priliku osjećati se kao da je u tom prostoru i može ga pregledavati u svim smjerovima.

Virtualna šetnja doprinijeti će promidžbi i prezentaciji Grada Bakra, njegovih naselja, prirodnih, gospodarskih i kulturnih obilježja te sakralne baštine. Ova šetnja biti će svakako jedan od dodatnih motiva dolaska u Bakar. Ovom prigodom zahvaljujem se Turističkoj zajednici Grada Bakra  i tvrtki ZooM video and photography i vl . Rajku Mrvošu na realizaciji ovog projekta.“ Maja Šepac Rožić, Pročelnica Ureda Grada

Izjavu nam je dao i autor ove virtualne šetnje, Rajko Mrviš iz Zoom studija:

– Ova virtualna šetnja definitivno je kruna mog višegodišnjeg rada, jer je tehnički najzahtjevnija i prva koja ima 4 jezika izbornika, poveznica i info tekstova. Ovaj projekt bio mi je svojevrsno otkriće, jer iako sam rođeni Riječanin, po prvi puta sam posjetio neke lokacije na području Grada Bakra. Iznimno sam zahvalan direktorici, Sonji Jelušić Marić na pruženoj prilici i stručnoj pomoći u izradi ove virtualne šetnje, na koju smo oboje ponosni.”  Rajko Mrviš, Zoom studio

Tehničke specifikacije virtualne šetnje:

  • 4 jezika
  • 34 info tekstova
  • 86 panorama ( 21 zračna, 65 sa poda )
  • 557 točaka
  • 537 linkova
  • 31.567 dokumenata, 2.681 mapa

Ovaj projekt realiziran je sredstvima Hrvatske turističke zajednice, koje je TZ Grada Bakra dobila za unapređenje ponude na turistički nerazvijenim područjima.

Kratku prezentaciju s pregledom funkcionalnosti virtualne šetnje možete pogledati OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.