Olujno nevrijeme u Opuzenu čupalo stabla, prognostičari za jug Hrvatske najavljuju nevere i more 5

Foto: Josip Jadrijević / Ilustracija

OPUZEN – Olujno nevrijeme praćeno tučom u Opuzenu je čupalo stabla. 

U tom gradu je u ulici Ante Starčevića stablo oštetilo parkirani automobil, piše Metkovicnet.

Državni hidrometeorološki zavod za danas je izdao upozorenje za pomorce

Na krajnjem jugu mjestimični udari juga 35-50 čvorova, oslabit će prema kraju dana. Od sredine dana na sjevernom Jadranu udari bure 35-45 čvorova, navečer do 55 čvorova, od sutra i na dijelu srednjeg Jadrana. Mjestimice nevere, uglavnom na južnom i srednjem Jadranu. Na južnom Jadranu more mjestimice 5, sutra i na sjevernom.

UPOZORENJE DHMZ: Obilna kiša može izazvati poteškoće u Neretvi i Konavlima

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da je prvi tjedan studenog obilježen ciklonalnom aktivnošću u Sredozemlju koju prate obilnije oborine uz mogućnost bujičnih poplava i porasta vodostaja nekih rijeka, ali i još jedna epizoda juga.

U jugozapadnoj struji na prednjoj strani prostrane visinske doline nad zapadnom Europom, preko Hrvatske se na sjeveroistok već premjestila jedna ciklona i donijela kišu, na Jadranu i uz njega mjestimice i obilniju. Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, stigla je druga ciklona istom putanjom preko naših krajeva. Prati je jako do olujno jugo, nove i često obilne oborine, a s njezinim odlaskom zapuhat će bura.

Velike akumulirane količine kiše do petka se predviđaju na Jadranu, a najobilnije oborine, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledne su u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti te u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborine povremeno biti praćene grmljavinom i intenzivnije u kratkom vremenu.

Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje).

Moguć je porast vodostaja rijeka u Dalmaciji – Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

Preporuča se redovno praćenje najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja, posebice za obilnu oborinu. Na moru puše jak do olujan vjetar uz mogućnosti gmljavinskog nevremena.

Hrvatski autoklub javlja da su u prekidu:

  • trajektna linija: Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
  • katamaranske linije: Ubli- Vela Luka-Hvar-Split i Vis-Split;
  • brodske linije: Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

D.G.