OTKRIĆE SATELITA Kinezi u pustinji izgradili kopije američkih ratnih brodova i testiraju balističke projektile

Foto: Satelit Maxar

Kineska vojska izgradila je makete u obliku nosača zrakoplova drugih američkih ratnih brodova, vjerojatno kao mete za obuku, u pustinji Xinjiang, pokazale su najnovije satelitske snimke Maxara.

Ovi modeli potvrđuju kineske napore da usavrši svoje vojne sposobnosti protiv nosača, posebno protiv američke mornarice, budući da su napetosti s Washingtonom i dalje visoke oko Tajvana i Južnog kineskog mora, javlja Reuters.

Foto: Satelit Maxar

Satelitske slike pokazale su potpuni obris američkog nosača i najmanje dva razarača navođenih projektila klase Arleigh Burke, u novom kompleksu koji je, kako se čini prema ovim snimkama, izgrađen u pustinji Taklamakan.

Slike su također pokazale 6 metara širok tračnički sustav s postavljenom metom veličine broda, za koju stručnjaci kažu da bi se mogao koristiti za simulaciju plovila u pokretu.

Foto: Satelit Maxar

Kompleks se koristi za testiranje balističkih projektila, izvijestio je američki pomorski institut, citirajući geoprostornu obavještajnu tvrtku All Source Analysis.

Grafiku možete pogledati OVDJE.

Kineske protubrodske raketne programe nadziru Raketne snage Narodne oslobodilačke vojske. Kinesko ministarstvo obrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

– Testiranje protubrodskih balističkih projektila u pustinji ne bi odražavalo realne uvjete morskog okoliša, što bi moglo utjecati na senzore i ciljanje, ali bi omogućilo Kini da provede sigurnija testiranja, rekao je znanstveni novak na S. Rajaratnam School of International Studies u Singapuru, Collin Koh.

Foto: Satelit Maxar

– Najbolji način da se to testira i zadrži podalje od znatiželjnih očiju američke vojske i obavještajnih službi je da to učinite u unutrašnjosti – rekao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u srpnju ove godine da će Sjedinjene Države braniti Filipine ako budu napadnuti u Južnom kineskom moru i upozorio Kinu da prestane sa svojim “provokativnim ponašanjem”.

D.G.