USKOK PODIGAO OPTUŽNICU Moćni HDZ-ovac htio uhljebiti svoje ljude na Brijunima

Foto: Facebook

USKOK je zbog trgovine utjecajem podigao optužnicu protiv bivšeg šefa Istarskog HDZ-a Jurice Šiljega. Sumnja se da je prije tri godine, tijekom siječnja i veljače 2018. kod ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni urgirao ne bi li zaposlio dvoje ljudi neovisno zadovoljavaju li uvjete i rezultate natječaja.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1974.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, u razdoblju od siječnja do kraja veljače 2018. godine, u Fažani i Umagu, nakon što je Javna ustanova Nacionalni park Brijuni objavila javni natječaj za prijem u radni odnos za više radnih mjesta, koristeći autoritet koji ima kao predsjednik županijske organizacije jedne političke stranke u Istarskoj županiji te kao predsjednik gradskog vijeća Grada Umaga, zatražio od ravnatelja navedene Javne ustanove da u radni odnos primi dvije osobe bez obzira na ispunjavanje uvjeta i rezultate natječaja. Na takvo traženje okrivljenika ravnatelj Javne ustanove nije pristao, objavio je danas USKOK.

Kazneni postupak i protiv ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni

Kako piše Telegram, tada je na čelu Brijuna bio Marno Milotić, koji nacionalni park vodi i sada. On je Šiljegov zahtjev, kako stoji u optužnici, odbio. Ipak, Jurica Šiljeg će u nastavku kaznenog postupka odgovarati za trgovinu utjecajem, jer je, kako tvrdi USKOK, koristio svoj autoritet koji je imao kao šef županijskog HDZ-a i predsjednik umaškog gradskog vijeća ne bi li za svoje ljude osigurao radna mjesta na Brijunima.

Zanimljivo je da se kazneni postupak vodi i protiv samog Milotića, kojeg se također smatra kadrom HDZ-a. Njega optužnica tereti da je zlorabio svoju funkciju na čelu Nacionalnog parka Brijuni i zaposlio nećaka Tomislava Bogdanovića, dotadašnjeg šefa Nacionalnog parka Kopački rit. Milotić je mladiću omogućio da se zaposli kao pomoćni kuhar. U ovom trenutku nema podataka o raspletu tog sudskog postupka.

Za trgovinu utjecajem Kazneni zakon propisuje sankciju do pet godina zatvora.

D.G.