VIDEO Pogledajte kako je grbavi kit spasio ženu od napada morskog psa

Foto: Screenshot/Youtube

Priča morske biologinje Nan Hauser zvučala bi tek kao priča da istu nije zabilježila kamerom. Zadnja tri desetljeća proučava grbave kitove, a veći dio svog istraživačkog rada provela je na Cookovim otocima gdje je doživjela nešto što je potpuno promijenilo njezino poimanje odnosa životinje i čovjeka. 

Događaj koji je promijenio sve dogodio se 14. rujna 2017. godine u vodama pokraj Rarotonge na Cookovim otocima. Dok je snimala i plivala pokraj grbavih kitova, jedan od njih spasio ju je od višemetarskog morskog psa tigra, koji se u međuvremenu pojavio iz dubine.

Foto: Screenshot/Youtube

– Snimali smo skupinu kitova kada se jedan od njih okrenuo prema meni i počeo me gurati nosom prema površini. Znala sam da postoji šansa da me ozbiljno ozlijedi pa sam se stalno odmicala. No on se stalno približavao pa me u jednom trenutku izdigao na površinu. Kada smo se ponovno našli ispod površine, držao me na oku, pokraj svoje glave. Tek kad sam se uspjela malo odmaknuti od njega, vidjela sam iz dubine kako nam prilazi nešto za što sam mislila da je još jedan kit. No bio je morski pas tigar, najveći kojeg sam vidjela u životu – ispričala je za BBC Earth Nan Hauser.

No onda se dogodilo nešto još nevjerojatnije. Kit joj se ponovno približio, stavio je iznad sebe i pogurao do broda.

– Plivala sam s grbavim kitom više od 10 minuta. Kakav doživljaj. Nikad to u životu nisam doživjela niti mislila da bih mogla doživjeti. Kakva privilegija, sreća i čast stupiti u bliski kontakt s toliko velikom divljom životinjom. Još me prolaze žmarci kad se toga sjetim – ispričala je Hauser koja je na istog kita naletjela točno godinu dana poslije prvog susreta.

Foto: Screenshot/Youtube

– Čim me spazio došao je do broda i pogledao me. Nije gledao nikoga drugog nego mene. To me toliko dirnulo da sam se rasplakala. Skočila sam u more, došla do njega, on me počeo gurkati kao kakav veliki pas kojeg nisam vidjela godinu dana – razdragano je rekla.

Inače, postoje istraživanja koja su potvrdila da grbavi kitovi posjeduju altruizam prema drugim životinjama – u prijevodu rečeno posjeduju naklonost i ponašanje čiji je cilj pomoći drugome bez da za to traže nagradu ili priznanje. Kako je izgledalo zbližavanje ljudskog bića i nježnog morskog diva pogledajte u videu.

K.B.