VIDEO Britanski polarni istraživački brod kreće na prvo putovanje do Antarktike

Foto: Facebook/British Antarctic Survey

Godinu dana nakon njegove isporuke zbog kašnjenja u njegovoj izgradnji, britanski polarni istraživački brod RRS Sir David Attenborough započeo je svoje prvo putovanje na Antarktiku. Brod je stajao više od 200 milijuna funti i prvo je veće ulaganje britanske vlade u “polarnu znanost” još od 1980. godine. 

Istraživački brod trenutačno se nalazi u britanskoj luci u Portsmouthu, odakle sutra kreće put Falklandskog otočja gdje bi trebao stići za otprilike tri i pol tjedna, nakon čega kreće na glavno odredište. Na Antarktici bi trebao ostati do lipnja iduće godine.

Foto: facebook/British Antarctic Survey

Brod će na svojoj prvoj misiji do Antarktike prevesti istraživački tim, namirnice, gorivo i ostali teret do 5 istraživačkih postaja British Antarctic Survey koje se nalaze na ledenom kontinentu. Brodom će se prevesti i znanstvena oprema za zajednički projekt britanskih i američkih znanstvenika, koji istražuju jedan od najnestabilnijih ledenjaka na Antarktici – Thwaites.

Najmodernije britansko istraživačko plovilo dugo 129 metara porinuto je još 2018. godine, no zbog kašnjenjena u njegovom opremanju, naručitelju je predan tek krajem prošle godine. Ovog proljeća brod je doživio nesreću prilikom porinuća jednog od čamaca za spašavanje pri čemu su ozlijeđena dva člana posade. Brod nakon toga vraćen u brodogradilište zbog naknadnih radova.

RRS Sir David Attenborough dizajniran je da podnese najekstremnije vremenske uvjete, plovi brzinom od 13 čvorova te može primiti 60 putnika. Opskrbljen je najsuvremenijim laboratorijem i opremom koja omogućuje znanstvenicima provođenje multidisciplinarno istraživanje.

Brod je opremljen i najsuvremenijom pomorskom robotikom i automatskim plovilima namijenjenim za istraživanje velikih dubina i područja ispod leda. Uz to, ovo je prvo britansko istraživačko plovilo u sklopu kojeg se nalazi usko otvoreno okno koje prolazi kroz brod i koje spaja atmosferski zrak s morskom dubinom.

Na svoje prvo putovanje do Južnog pola kreće sutra.

K.B.