Jadroplovov brod za rasute terete zadržan u Južnoj Africi zbog izlijevanja nafte?

Foto: Facebook

Brod pod hrvatskom zastavom zadržan je u Južnoj Africi zbog istrage nakon što se s broda u more izlilo oko 80 litara nafte, javlja Safety4Sea.

Kako pišu dostupni izvori, brod je 17. studenog obavljao proces bunkeriranja na moru u zaljevu Algoa u blizini Port Elizabetha u Južnoafričkoj Republici, prenosi Pomorac.hr.

Prema Južnoafričkoj upravi za pomorsku sigurnost (SAMSA), zadržavanje plovila i istraga uslijedili su nakon otkrivanja izlijeva nafte. Pokrenute su hitne mjere suzbijanja širenja i čišćenja koje uključuju niz drugih organizacija i institucija u programu National Oil Spill Contingency Measures.

Prema nekim izvorima, radi se o bulk carrieru MV Solin, koji plovi u floti hrvatskog brodara Jadroplov d.d.

Foto: Facebook

Do izlijevanja je navodno došlo 17. studenog, oko 13 sati po lokalnom vremenu, kada je MV Solin obavljao bunkeriranje s tankera za opskrbu gorivom “Sea Express” na sidrištu u zaljevu Algoa. Procjenjuje se da se najmanje 80 litara nafte izlilo u more nakon što je prepunjen tank goriva na brodu.

– SAMSA je pokrenula sve relevantne timove kao odgovor na izlijevanje nafte u skladu s Nacionalnim planom kako bi se mogla odviti čišćenja nakon današnjeg izlijevanja nafte u zaljevu Algoa –  rekli su iz SAMSA-e.