Poreč obilježava dan svoga zaštitnika svetog Maura

Foto: Boris Kačan

POREČ – Poreč danas obilježava blagdan sv. Maura, zaštitnika grada i Porečke biskupije. Središnji događaj je svečana misa u čast sveca zaštitnika, koja će se održati u 10,30 sati, u Eufrazijevoj bazilici, a predvodit će je mons.dr. Ivan Devčić. Misno slavlje ove će se godine održati bez velike procesije ulicama grada s relikvijama sveca koja je tradicionalno dio blagdanskih svečanosti, sve u skladu s propisanim mjerama.

U 18 sati, u porečkoj katedrali misu će predvoditi mons.dr. Dražen Kutleša, nadbiskup. Po završetku mise održat će se podjela papinih i biskupijskih priznanja zaslužnim vjernicima. Uvod u proslavu blagdana označit će dodjela Nagrade sveti Mauro koju Pučko otvoreno učilište Poreč dodjeljuje osobama zaslužnim za značajan i trajan doprinos u kulturi i drugim područjima djelovanja ustanove. Uručenje nagrade dobitniku održat će se u petak, 19. studenog, uz ograničeni broj publike.

U ponedjeljak, 22. studenog u 18 sati u Istarskoj sabornici održat će se In memoriam Dragi Orliću, na kojem će biti predstavljena njegova posljednja knjiga „Bernardo Parentin“. In memoriam i predstavljanje knjige zajednički organiziraju Grad Poreč-Parenzo i Pučko otvoreno učilište Poreč, a zbog ograničenog broja mjesta, zainteresiranima će biti omogućeno praćenje prijenosa uživo iz Istarske sabornice.

Ove godine zbog epidemioloških mjera izostao je i velik dio događanja povodom blagdana sv. Maura, od tradicionalnog festivala palente na Trgu slobode, sportskih natjecanja klubova i udruga, sve do dobrotvornog koncerta u organizaciji Grad Poreča-Parenzo, ali želja je da se humanitarni koncerti za blagdan porečkog patrona nastave i narednih godina.

I.B.