U Gradski muzej Korčula stižu fosilni ostaci zuba izumrle ribe

Foto: Branko Jalžić,

KORČULA – U Gradski muzej Korčula jutros stižu obrađeni fosilni ostaci zubi ribe iz reda Pycnodontiformes koji su izvađeni iz Borovčeve jame u Postrani u Žrnovu.

Izvadili su ih speleolozi Damir Basara, Branko Jalžić i Milan Vojinović. Fosilni ostaci značajni su za proučavanje geološke prošlosti Korčule. Stručno su obrađeni u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a tim za obradu predvodili su viši kustos Dražen Japundžić i muzejska savjetnica Sanja Japundžić.

Kako navode u stručnoj obradi, ribe iz reda Pycnodontiformes živjele su u plitkomorskim prostorima tijekom većeg dijela mezozoika, u rasponu od 175 milijuna godina. Njihovi fosilni ostaci pronađeni su u cijelom svijetu, u naslagama od trijasa do eocena kada su izumrle. Prepoznatljive su po lateralno spljoštenom tijelu i dobro razvijenom zubalu koje se sastojalo od nekoliko nizova zaobljenih zubiju s debelim caklinskim površinama. Obzirom na nevelik broj fosila piknodontnih riba, svaki novi nalaz, pa i ovaj s Korčule, vrijedan je dokaz o njihovoj rasprostranjenosti i važan znanstveni podatak.

Ujedno, u Arheološkoj zbirci Gradskog muzeja Korčula pohranit će se arheološki nalazi otkriveni slučajno tijekom dosadašnjeg istraživanja špilje Pišurke, te se očekuje njihova daljnja stručna obrada.

D.G.