Svečano otvorena luka Trget s 295 novih komunalnih vezova

Foto: IŽ

TRGET/RAŠA – Rekonstruirana i novouređena luka u Trgetu s 295 komunalnih vezova i službeno je otvorena. Riječ je o investiciji vrijednoj 10,5 milijuna kuna, koju su financirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 8,4 milijuna kuna i Istarska županija s 2,1 milijuna kuna. 

Nakon havarije libanonskog broda „Fidelity“, koji je u lipnju 2018. godine prouzročio onečišćenje mora u Raškom zaljevu, pojavila se potreba uklanjanja molova u luci Trget, kao sekundarnih izvora onečišćenja, ali i potreba za gradnjom komunalnih vezova, radi izmještanja plovila.

Rekonstrukcija komunalnih vezova u luci Trget sastojala se od dvije faze. Ukupna površina akvatorija u zoni zahvata je 21.189,17 m2 te su sukladno lokacijskoj dozvoli uz glavni pontoski valobran postavljena i 4 gata i pripadajućom opremom.

Upravo na taj ekološki incident podsjetila je ravnateljica LU Rabac kazavši da je današnji događaj sretan završetak jedne ružne priče koja je počela izlijevanjem mazuta 22. lipnja 2018.

– Luka Trget je sada najuređenija luka na području Lučke uprave Rabac i služi nam svima na ponos. Međutim, to nije kraj jer nas iduće godine očekuje gradnja sidrišta, a priprema se i dokumentacija za uređenje luke u Svetoj Marini, zaključila je ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović Kožuh.

Foto: IŽ

Zamjenik župana Tulio Demetlika uputio je prisutnima pozdrave u ime župana, ujedno zahvalivši izvođačima radova i svima koji su sudjelovali u ovom projektu koji je od iznimne važnosti  za općinu Raša i Istarsku županiju.

– Ova nesreća koja se dogodila 2018. bio je vrlo ružna za Rašu i Istarsku županiju, ali pokazali smo solidarnost i jedinstvo svih institucija i ustanova koji su brzo reagirali da se šteta čim prije sanira. Moram pohvaliti i zahvaliti ministru Butkovića koji je promptno reagirao i pomogao da se izgradi ova lučica. Stanovništvo općine Raša dobilo je lijepu lučicu i 295 novih vezova za sportski ribolov. Istarska županija svake godine u svom proračunu osigurava više od pet milijuna kuna za potrebe lučkih uprava na svom području. U suradnji s općinama i gradovima na moru pripremamo nove projekte. Nastavljaju se investicije, pa je tako na redu lukobran u Rapcu, a Općina Marčana priprema izgradnju marine na prostoru rugla od kamenoloma. Nadam se da će im Ministarstvo u tome pomoći. Tu je i luka Bršica za koju želimo da ima još veći značaj, posebice glede revitalizacije željezničke pruge u Istri za koju su predviđena znatna sredstva – rekao je zamjenik Demetlika.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO/FOTO: TJEDAN POSLIJE KATASTROFE – Donosimo priču uzgajivača školjaka

MINISTARSTVO: Uklanjanje onečišćenja mora u Raškom zaljevu uspješno se nastavlja