2 min. čitanja

KINEZI RAZVILI NOVO ORUŽJE Rojevi bespilotnih plovila sposobni za samostalno donošenje odluka kao grupa

KINEZI RAZVILI NOVO ORUŽJE Rojevi bespilotnih plovila sposobni za samostalno donošenje odluka kao grupa
Šest brzih plovila bez posade krstare i čuvaju kineski morski teritorij u vrlo dinamičnom, složenom okruženju. Foto: Yunzhou Tech

Kineska tvrtka Yunzhou Tech razmjestila je svoja bespilotna površinska plovila za razne namjene tijekom posljednjih deset godina – uzorkovanje vode, javne svjetlosne emisije , oceanografska istraživanja, sigurnosne patrole – ali se sprema podići svoju tehnologiju na novu razinu za misije nacionalne sigurnosti.

Dronovi odavno već nisu novost, no Yunzhou radi na tehnologiji rojenja koje omogućuje više dronova da se upuste u “kooperativnu konfrontaciju” s neželjenim površinskim plovilima kako bi ih “opkolili i protjerali” – piše glasilo kineske Komunističke partije Global Times.

Yunzhou Tech je prva i najuspješnija kineska tvrtka za razvoj autonomnih plovila. Od svog izvornog poslovanja s dronovima za praćenje kvalitete vode za rijeke i jezera, postupno se proširio na bespilotne sigurnosne brodove uz obalu i proizvode za istraživačke brodove. Prema Global Timesu, novi bi sustav uz dosadašnje sposobnosti, dronove i naoružao i stavio ih na raspolaganje za kineske napore za “pomorski razvoj i zaštitu svojih prava”, čuvajući “kineski morski teritorij”.

Dronovi su namijenjeni za razmjenu senzorskih podataka, praćenje ciljnih plovila velikom brzinom, presretanje i “protjerivanje” brodova koji upadaju u nadzirani morski koridor. Sposobni su za samostalno donošenje odluka kao grupa, navodi Global Times.

Foto: Youtube / Screenshot

Yunzhou Tech godinama dizajnira softver za koordinaciju rojeva dronova u civilne svrhe, a postavio je svjetski rekord za najveći roj (56 čamaca) u 2018. No novi način “ratovanja” putem ove tehnologije još je u razvoju.

Američka mornarica eksperimentirala je s površinskim letjelicama još od 2014., kada je program Swarm I testirao potencijal da jedan operater kontrolira pet umreženih, autonomnih bespilotnih površinskih plovila. Godine 2017., odvojeni program kojeg je vodio Laboratorij za primijenjena istraživanja Johnsa Hopkinsa razvio je usporediv sustav za autonomne operacije velike brzine sa šest plovila srednje veličine, brzine do 35 čvorova. Bio je to prvi put da je šest autonomnih plovila “jurilo” zajedno pri taktički relevantnim brzinama, prema Jimu Horrisu, voditelju APL programa za ispitivanje i ocjenu autonomije.

Kinezi su vrlo ozbiljno pristupili ovoj tehnologiji kao novi način odvraćanja, ali i ratovanja. S inteligentnom opremom bez posade na moru, rojevi bespilotnih brodova u fokusu su industrije.

– Domaća istraživanja o rojevima bespilotnih brodova počela su kasno, a SAD, Izrael i druge zemlje nametnule su tehnološku blokadu Kini. Tvrtka je postigla izuzetna postignuća držeći se puta neovisnog istraživanja i razvoja – rekao je za Global Times Cheng Liang, generalni direktor Yunzhou Techa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.