VIDEO Prosvjed protiv kruzera – Pogledajte što veliki brodovi čine morskom dnu

Foto: Twitter/Safer, Cleaner Ships

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se krajem prošlog tjedna u luci Key West na Floridi kako bi izrazili nezadovoljstvo uplovljavanjem velikih kruzera u njihovu luku. Mještani tvrde da će dolasci velikih brodova uništiti tamošnji osjetljivi ekosustav.

Mještani ovog popularnog mjesta na Floridi nemaju ništa protiv da ih posjećuju manji kruzeri, no brodovi poput norveškog Norwegian Dawn koji je u luku uplovio krajem prošlog tjedna, nisu dobrodošli.

Foto: Twitter/Safer, Cleaner Ships

Odbor Key Westa za sigurnije i čišće brodove okupio je 300-njak prosvjednika na pristaništu u središtu grada, koji su putnike s norveškog kruzera dočekali natpisima “Ne velikim brodovima”, “Zaustavite mulj”, “Poštujte naš glas”, a prosvjedovalo se i na 40-ak plovila duž luke.

Prosvjednici su napomenuli kako ne prosvjeduju protiv putnika na kruzerima, već protiv odluke da se velikim brodovima omogućava dolazak na pristanište u samom centru grada. Tvrde da motori kruzera uzburkaju more i podižu mulj s morskog dna što štetno utječe na morski život.

Foto: Twitter/Safer,Cleaner Ships

Mještani poručuju da je njihova borba tek počela te podsjećaju lokalne vlasti kako je velika većina stanovnika Key Westa prije godinu dana glasovala za odluku da se ograniči veličina kruzera i broj ljudi koji bi svakodnevno dolazili u grad te da se prednost omogući manjim brodovima koji poštuju ekološke standarde.

No Amerika kao Amerika – novac je ispred svega pa je tako guverner Floride retroaktivno potpisao zakon kojim se zaustavljaju lokalne uredbe koje utječu na rad luka.

Zahvaljujući kruzerima u Key Westu je u 2019. godini bilo oko milijun turista, a zbog pandemije taj oblik turizma prošle je godine potpuno izostao.

Gradske vlasti zakazale su sastanak za ovaj tjedan kako bi pronašli učinkovito rješenje za pristajanje velikih kruzera, ali ne na štetu morskog ekosustava. A kakvu štetu rade veliki brodovi prilikom uplovljavanja u Key West možete vidjeti u priloženom video.

 

K.B.