Kinezi uvode obaveznu karantenu za pomorce u trajanju od sedam tjedana

Foto: Wikimedia

Stroge kineske mjere suzbijanja širenja koronavirusa otežavaju smjene posade, pridonoseći kašnjenjima u pomorskom prijevozu, što bi moglo pogoršati krizu u opskrbnim lancima diljem svijeta.

Zemlja provodi politiku nulte tolerancije na Covid i nameće sve strože mjere suzbijanja širenja virusa u borbi s posljednjim valom epidemije, piše Business Insider, a prenosi Seafarertimes.

Primjerice, na ovogodišnju ‘Noć vještica’, 30.000 ljudi zatvoreno je u Shanghai Disneylandu nakon što je otkriven samo jedan slučaj zaraze koronavirusom. A u sjevernom gradu Shenyangu, putnici koji dolaze iz inozemstva prisiljeni su u karanteni provesti 56 dana, prenosi Pomorac.hr.

Samo prošli tjedan, u luci Ningbo testirano je više od 300.000 osoba, a cijeli distrikt Zhenhai je stavljen u dvotjednu karantenu, nakon što je zabilježeno 5 slučajeva zaraze koronavirusom, piše Splash247.

Kina nameće obveznu karantenu od sedam tjedana (50 dana!) za kineske pomorce koji se vraćaju iz inozemstva, izvijestio je Bloomberg. Karantene će se provoditi u za to predviđenim objektima i obično će troškove plaćati poslodavci, prema informacijama objavljenim na raznim web stranicama o pomorstvu u Kini.

Kina je također zabranila smjene posade stranim pomorcima. Čak i brodovi koji su odradili smjenu posade negdje drugdje morat će čekati prije ulaska u kineske luke, dodao je Bloomberg.

Većina pomoraca dolazi iz pet zemalja: Kine, Filipina, Indonezije, Rusije i Ukrajine. Međunarodna putovanja za pomorce u posljednje dvije godine postala su sve zahtjevnija zbog strogih kontrola na granicama.

Smjene posade za kineske pomorce postale su sve teže “zbog strožih zahtjeva kineske vlade o izolaciji pomoraca nakon iskrcaja i prije repatrijacije”, rekli su iz Global Maritime Foruma u nedavnom priopćenju za javnost.

Mnoge kompanije počele su preusmjeravati brodove kako bi zaobišli kineske restrikcije, što produžuje vrijeme isporuke tereta i stavlja dodatno opterećenje na već preopterećene opskrbne lance.

D.G.