1 min. čitanja

Split kreće u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije

Split kreće u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije
Foto: Pixabay

SPLIT – Poput niza europskih i nekolicine hrvatskih gradova, i Split se uključuje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Razvojna agencija Split – RaST za grad je pripremila projekt SuSTainable – Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita, koji je prijavila na Poziv „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021.

U slučaju da projekt dobije zeleno svjetlo iz Bruxellesa i potreban novac za njegovu realizaciju, išlo bi se u instalaciju integriranih fotonaponskih elektrana na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita, a to uključuje 10 osnovnih škola, 3 dječja vrtića te košarkašku dvoranu, koji bi iskorištavali sunčevu energiju za proizvodnju struje.

Ovime bi se, kažu, povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Splita za 795 MWh godišnje te bi se smanjio ispust CO2 za 186 tona godišnje, što bi doprinijelo ublažavanju klimatskih promjena.

U Splitu je, kao i u cijeloj Hrvatskoj, električna energija primarno korišten oblik energije pri čemu se najveća potrošnja odvija upravo u sektoru zgradarstva. Grad Split električnom energijom opskrbljuje se dominantno iz hidroelektrana, te kao i ostatak Hrvatske bilježi značajne gubitke u distribucijskoj mreži. S druge strane, nalazi se na jednom od najpovoljnijih područja u Hrvatskoj za iskorištavanje sunčevog zračenja u svrhu proizvodnje električne energije.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 5 milijuna kuna, a moguće je ostvariti 85% bespovratnih sredstava. Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.