Jadroliniji odobrena državna potpora od 52 milijuna kuna

Foto: Morski HR

RIJEKA – Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici odobrila Jadroliniji državnu potporu u iznosu od 52 milijuna kuna u okviru pomoći gospodarstvu zbog pandemije.

Državnu potporu Vlada je pomorskom prijevozniku Jadroliniji, čije je sjedište u Rijeci, dala nastavno na mjeru “3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove” Privremenog okvira Europske komisije, kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije.

Riječ je o državnoj potpori u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove, a s ciljem rješavanja problema likvidnosti, za što je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 52 milijuna kuna u državnom proračunu za 2021. godinu.

Odlukom je resorni ministar ovlašten da s Jadrolinijom sklopi ugovor o dodjeli te potpore, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezano da u komunikaciji s Europskom komisijom dokaže spojivost državne potpore s pravilima o državnim potporama.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da je Jadrolinija pomorski prijevoznik u vlasništvu države i kao takav ima stratešku ulogu u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi, što se pokazalo i u kriznom razdoblju pandemije kada je njihov doprinos u održavanju prometne povezanosti bio presudan za gospodarstvo i sve građane RH.

– Jadrolinija cijelo vrijeme pandemije povezuje otoke s kopnom, a potpora je usmjerena na rješavanje potreba Jadrolinije u pogledu neposredne likvidnosti, koja se tijekom proteklih mjeseci pojavila zbog pandemije te se očekuje da će to ojačati stabilnost tog prijevoznika – kazao je Butković, ističući i da je uvidom u novčani tijek Jadrolinije utvrđen nedostatak financijskih sredstava za redovno poslovanje i održavanje operacija.

Potpora se sukladno mjeri “3.12 Potpora u obliku potpore za nepokrivene fiksne troškove” može dodijeliti za nepokrivene fiksne troškove do 30. lipnja 2022. godine nastale u razdoblju od 1. ožujka 2020. do 30. lipnja 2021. poduzetnicima koji su tijekom prihvatljivog razdoblja pretrpjeli pad prometa od najmanje 30 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvršilo je prijavu te državne potpore prema Europskoj komisiji 3. prosinca 2021. te će u daljnjoj komunikaciji s Europskom komisijom dokazati spojivost državne potpore s pravilima o državnim potporama.

D.G.