Vijeće ministara EU-a postiglo dogovor o ribolovnim mogućnostima za 2022.

Foto: Morski HR / Ilustracija

BRUXELLES – Od 12. do 14. prosinca u Bruxellesu se održalo Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije, na kojem je postignut dogovor o ribolovnim pravima u Atlantskom oceanu, Sjevernome moru, Sredozemnom i Crnome moru za 2022. godinu. Utvrđena su i ograničenja ulova za više od 200 komercijalnih ribljih stokova.

S obzirom da dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o dijeljenim stokovima nije urodio plodom, u prva tri mjeseca iduće godine primjenjivat će se privremeno ograničenje ulova na dotične vrste dok se ne postigne konačan dogovor. Za većinu vrsta ta su ograničenja utvrđena na razini od 25 % u odnosu na prošlogodišnja ograničenja, uzimajući u obzir posebnosti sezonskog ribolova.

Foto: Youtube / Screenshot

– Dogovor je rezultat intenzivnog rada i dobre volje svih strana. To će nam omogućiti da riblji stokovi ostanu na održivim razinama uz istodobno očuvanje egzistencije europskih ribarskih flota – izjavio je slovenski ministar poljoprivrede Jože Podgoršek.

Svake godine u prosincu europsko Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo sastaje se kako bi utvrdilo ograničenja ulova, poznata i kao ukupni dopušteni ulovi (TAC-ovi), za sljedeću godinu za većinu komercijalnih ribljih stokova, zajedno s nacionalnim kvotama za svaku vrstu. Riječ je o stokovima kojima Europska unija upravlja sama, zajedno sa susjednim zemljama koje nisu članice EU-a ili na temelju sporazuma postignutih u okviru regionalnih organizacija za upravljanje ribarstvom.

Nova pravila za Sredozemno i Crno more

Do 2020. ribolovne mogućnosti u Sredozemnom i Crnome moru utvrđivale su se u okviru općeg sporazuma o vodama EU-a i izvan njega, a od 2020. predmet su zasebne uredbe.

Vijeće je postiglo dogovor o smanjenju ribolovnog napora za pridnene stokove u zapadnom Sredozemlju za 6 %, u skladu s pravnom obvezom EU-a da do 2025. ostvari najviši održivi prinos za tu vrstu. Smanjenje će se primjenjivati na koćarice, dok će se najveći ribolovni napor za plovila s parangalima temeljiti na broju ribolovnih dana od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2017.

Ministri i ministrice također su postigli dogovor o uvođenju maksimalnih ograničenja ulova za stokove svijetlocrvene kozice i velike crvene kozice.

Kad je riječ o Crnome moru, Vijeće je prenijelo kvotu EU-a za romba kvrgaša utvrđenu u okviru revidiranog višegodišnjeg plana upravljanja te je zadržalo ograničenja ulova za papalinu utvrđena za prethodnu godinu.

J.K.