1 min. čitanja

VIDEO Preko Atlantika će idući mjesec zaploviti brod kojeg će vući – padobran!

VIDEO Preko Atlantika će idući mjesec zaploviti brod kojeg će vući – padobran!
Foto: Screenshot/Airseas

Francuski ro-ro brod Ville de Bordeaux biti će prvi komercijalni brod koji će ploviti pomoću tzv. Seawing sustava. Riječ je o tehnologiji koja kombinira zmajarenje i plovidbu.

Sustav je dizajnirala kompanija Airseas, a brod će na svom prvom testnom putovanju od Francuske do SAD-a prevoziti Airbus-ove glavne zrakoplovne komponente. Tijekom plovidbe Atlantikom koristiti će Seawing sustav, odnosno svojevrsni padobran i, naravno, jake atlantske vjetrove. Transatlantsko putovanje starta idući mjesec, a ispitivanje novog sustava trajat će pola godine.

Seawing sustav kombinira tehnologiju kakva se koristi u zmajarenju te automatizirani sustav kontrole leta, a upotrebljava se jednostavnim pritiskom na gumb. Ugradnja sustava na brod traje svega 2 dana, a patentirao ga je jedan od bivših Airbus-ovih inženjera.

Seawing u punoj veličini podrazumijeva parafoil odnosno tkaninu kakva se upotrebljava za padobrane, veličine 1000 četvornih metara, a koja se podiže na visinu od 300 metara gdje hvata snagu vjetra i tako pokreće plovilo.

Vjeruje se da će ovakav sustav omogućiti prosječno smanjenje potrošnje goriva i emisiju stakleničkih plinova za čak 20%.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.