2 min. čitanja

MSC iduće godine prvi uvodi kruzere pogonjene na plin

MSC iduće godine prvi uvodi kruzere pogonjene na plin
Foto: MSC / Youtube / Screenshot

Odjel za krstarenja MSC Grupe i Chantiers de l’Atlantique proslavili su dvije značajne prekretnice u izgradnji ekološki naprednih brodova nove generacije ove kompanije, javlja MSC Cruises.

MSC World Europa i MSC Euribia će postati prvi brodovi pogonjeni LNG-om koji će se pridružiti floti sljedeće godine. Uz planirani početak izgradnje broda World Europa II početkom 2023. godine, investicija u brodove pogonjene LNG-om doseći će 3 milijarde eura, prenosi UHPA.hr.

Ovi brodovi igraju važnu ulogu u ostvarenju zacrtanog cilja kompanije, a to je postizanje neto nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine. LNG je najčišće brodsko gorivo koje je dostupno u većim razmjerima i praktički eliminira lokalnu emisiju onečišćivača zraka. Što se tiče globalnog utjecaja emisije, LNG igra ključnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena, a motori ova dva broda imaju potencijal smanjenja emisije CO2 do 25% u usporedbi sa standardnim gorivima. Dodatno, s naknadnom dostupnošću bio i sintetičkih oblika LNG-a, ovaj izbor energije će osigurati put prema postupnoj dekarbonizaciji operacija.

Također, otkriveno je da su MSC Cruises i Chantiers de l’Atlantique potvrdili instalaciju pilot postrojenja gorive ćelije na MSC World Europa, poznato još i kao Blue Horizon. Tehnologija će koristiti LNG za pretvaranje goriva u električnu energiju uz jednu od najvećih učinkovitosti u usporedbi s bilo kojim drugim rješenjem koje je danas dostupno, proizvodeći tako električnu energiju i toplinu na brodu. To je prvi put da je goriva ćelija na LNG korištena na brodu za kružna putovanja.

Prvo isplovljavanje broda MSC World Europa, prvog broda s pogonom na LNG koji će se pridružiti floti MSC Cruisesa, obavljeno je 2. prosinca 2021. u brodogradilištu u Saint-Nazaireu, a brod će odsad biti na mokrom vezu gdje će se nastaviti radovi sve do isporuke u studenom 2022. Istoga dana za drugi brod s pogonom na LNG, MSC Euribia, održana je svečanost polaganja kovanice u kobilicu broda koji će postati jedan od ekološki najučinkovitijih suvremenih plovila izgrađenih u Francuskoj.

Više pročitajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.