1 min. čitanja

VIDEO Snimili rijetko viđenu ribu prozirne glave koja živi na granici potpunog mraka

VIDEO Snimili rijetko viđenu ribu prozirne glave koja živi na granici potpunog mraka
Foto: Screenshot/Youtube

Riba je dosad viđena tek 9 puta, no ovo je prvi put da su znanstvenici uspjeli snimiti ovo  neobično stvorenje prozirne glave koje živi na granici svjetla i tame.

Znanstvenici su u kalifornijskom zaljevu Monterey, na dubini od više stotina metara, snimili neobičnu ribu gomoljaste prozirne glave i velikih zelenih očiju. Čudnovata riba poznatija je kao riba bačvica (Macropinna microstoma) i dosad su je jedino primijetili istraživači s Instituta Monterey Bay Aquarium.

Uz pomoć robotskog vozila na daljinsko upravljanje dosad su zaronili više od 5600 puta u nadi da će snimiti ribu bačvicu, no to im je uspjelo tek prošli tjedan. Uočili su je na dubini od 650 metara, u Monterey Submarine Canyonu, jednom od najdubljih pomorskih kanjona na pacifičkoj obali.

– Svi smo znali da je ovo vrlo vjerojatno iskustvo koje se događa jednom u životu. Oči ovog stvorenja nevjerojatno su osjetljive na svjetlost zbog čega se nalaze praktički na vrhu glave. Ispred očiju nalaze se dvije tamne kapsule koje ribi pomažu u raspoznavanju mirisa – ispričao je stariji akvarist Thomas Knowles.

Riba bačva može se pronaći od Beringovog mora, Japana do Baje u Kaliforniji. Žive na dubinama od 600 do metara, odnosno na granici potpunog mraka, a znanstvenici još ne znaju kolika je populacija ovih riba. Hrane se zooplanktonima i meduzama, a plijen love iz prikrajka, nepomično čekajući pravu priliku.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1472485317307424768?s=20

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.